Στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στην Υεμένη έχουν βάλει ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι πραγματοποιούν συνομιλίες στην περιοχή του Κόλπου. Την ίδια στιγμή συγκρούσεις εξαπλώνονται και οι σιίτες αντάρτες Χούτι έχουν ξεκινήσει και πάλι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ έφτασε την Τρίτη (27/7) στη Σαουδική Αραβία, μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Γουέντι Σέρμαν στο Ομάν, καθώς οι προσπάθειες να επιτευχθεί λύση στον εξαετή πόλεμο έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που στηρίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και οι Χούτι δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΟΗΕ για εκεχειρία, με τους αντάρτες να ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός της χώρας από τον συνασπισμό προτού συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, οι συγκρούσεις μαίνονται στην επαρχία Μάριμπ της Υεμένης, που είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης, και στην περιφέρεια αλ Μπάιντα. Ο συνασπισμός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι κατέστρεψε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους των Χούτι και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Τζιζάν, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί στην αλ Μπάιντα καθώς οι Χούτι προσπαθούν να προελάσουν προς τη νότια, πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Σάμπουα, δήλωσαν τοπικές και στρατιωτικές πηγές. Μέχρι στιγμής οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού έχουν απωθήσει την προέλαση των ανταρτών.

Ο Λέντερκινγκ θα συζητήσει «τις αυξανόμενες ανησυχίες» σχετικά με την επιχείρηση στη Μάριμπ που προκαλεί αστάθεια και αλλού στην Υεμένη, αλλά και την «άμεση ανάγκη» το Ριάντ και η κυβέρνηση της Υεμένης να διευκολύνουν τις εισαγωγές καυσίμων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Χούτι επιμένουν ότι θα πρέπει να αρθεί ο εναέριος και θαλάσσιος αποκλεισμός των περιοχών που ελέγχουν προτού δεχθούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο εκεχειρίας, ενώ ο συνασπισμός θέλει να υπάρξει συμφωνία και για τα δύο ζητήματα μαζί.

Οι αντάρτες ελέγχουν τα περισσότερα αστικά κέντρα από το 2014 όταν εκδίωξαν από την πρωτεύουσα Σανάα την κυβέρνηση της Υεμένης.