Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον Μελίχ Μπουλού από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ο εν διορισμός είχε προκαλέσει διαδηλώσεις για μήνες κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα. Σε αυτό δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η απόφαση αποτελεί υπαναχώρηση ασυνήθιστη για τον Ερντογάν, που δεν δείχνει καμία ευαισθησία στον αντίλογο και την κριτική, ενώ ο Μελίχ Μπουλού, προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, υπήρξε προσωπική του επιλογή.

Ο διορισμός του Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, στη θέση αυτή στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχε επικριθεί ως αντιδημοκρατικός και οι διαδηλώσεις που έγιναν από τις αρχές του Ιανουαρίου επεκτάθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις.

Απέναντι στην καταστολή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη κατά των φοιτητών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώσεις έδωσαν την θέση τους σε μικρότερες εκδηλώσεις εντός των χώρων του πανεπιστημίου και στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το Bogazici είναι ένα από τα υψηλότερου κύρους τουρκικά πανεπιστήμια, από το αμφιθέατρο του οποίου έχει περάσει η ελίτ της χώρας.