Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση στη Βιέννη θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο στην ατομική ευθύνη του πληθυσμού σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εξαιρετικά μεγάλη προσοχή ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση με την πανδημία. «Τώρα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μην περάσουμε σε μια κατάσταση όπως στην Ολλανδία, όπου ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί επτά φορές μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε ο γνωστός Αυστριακός επιδημιολόγος Γκέραλντ Γκάρτλενερ στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αναφέρει το ΑΠΕ.

Μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική απαίτησης ατομικής ευθύνης από τον πληθυσμό είναι σωστή, αλλά τώρα είναι ακόμη πολύ νωρίς για αυτό, τόνισε ο επιδημιολόγος ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να καταστούν αυστηρότεροι οι «κανόνες πιστοποιητικού» εμβολιασμού, ανάρρωσης ή πρόσφατου αρνητικού τεστ, για τη νυχτερινή εστίαση. Ο ίδιος θα μπορούσε ακόμη να προτείνει και την κατάργηση των δωρεάν διαγνωστικών τεστ (κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα), ώστε αυτό να αποτελέσει κίνητρο για τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον τομέα της υγείας, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, και όσον αφορά τη μόλυνση των πλήρως ανοσοποιημένων ατόμων, τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα νοσήσουν βαριά. Από την πλευρά του, ο ερευνητής Στέφαν Τούρνερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier προειδοποιεί επίσης για υπερβολική χαλαρότητα, τονίζοντας ότι: «χρειαζόμαστε ένα προστατευτικό ασφαλείας και, εάν η κάλυψη εμβολιασμού σταματήσει σε περίπου 60%, θα παραμείνει ο κίνδυνος μεγάλων εκρήξεων της νόσου».

Για τον ερευνητή Νικόλας Πόπερ, η τρέχουσα αύξηση των αριθμών δεν προκαλεί έκπληξη, είναι η λογική συνέπεια των βημάτων ανοίγματος και για να επιβραδυνθεί η δυναμική πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: «εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και διεξαγωγή τεστ προβολής», αναφέρει σε συνέντευξή του επίσης στην εφημερίδα Kurier. Επικρίνοντας τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για «αναισθησία», ο Φίλιπ Κούχερ, ο αρμόδιος σε θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών – του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης — τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ότι ο καγκελάριος θέλει προφανώς να αποποιηθεί όλες τις ευθύνες σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

«Εάν τώρα ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανάγει την πανδημία σε ιδιωτική υπόθεση, παραδίδει στην πανδημία όλους όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν – παιδιά κάτω των 12 ετών και ανθρώπους που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας», αναφέρει ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών. Ο ειδικός της Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Χανς-Πέτερ Χούτερ σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία τάχθηκε υπέρ «απλών, μικρότερων μέτρων» μέσα στο καλοκαίρι, καθώς αυτό είναι καλύτερο «από ό, τι το να επιβληθούν και πάλι μεγαλύτεροι περιορισμοί μετακίνησης το φθινόπωρο».

Κατά την άποψη του ίδιου – που είναι και ερευνητής στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου — κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι «πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, κάποιοι δεν θα εμβολιαστούν και κάποιοι δεν μπορούν καν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε το να βασίζεται κανείς μόνο στον εμβολιασμό, είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγο». Ο Χανς-Πέτερ Χούτερ τόνισε τη σημασία των διατάξεων και παρέπεμψε στους κανόνες πιστοποιητικού εμβολιασμού-ανάρρωσης-αρνητικού τεστ, επισημαίνοντας ότι «εκτός από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί χώροι που εξακολουθούν να απαιτούν προσοχή».

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, θα παραμείνει και θα μας απασχολεί ακόμη»

«Έφτασε σίγουρα ο χρόνος, που φυσικά κανείς προχωρεί σε χαλαρώσεις, όμως από την άλλη πλευρά όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και υπάρχει ακόμη ανάγκη για ορισμένες προϋποθέσεις πλαισίου, που πρέπει να τεθούν από την κυβέρνησή μας», προειδοποίησε ο ίδιος. Επείγουσα έκκληση προς τον πληθυσμό να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, γιατί ο αριθμός των λοιμώξεων στην Αυστρία σύντομα θα αυξηθεί και θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα, είχε απευθύνει χθες, Δευτέρα, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται από την Κυριακή 11 Ιουλίου για επίσκεψη μίας εβδομάδας, την πρώτη που πραγματοποιεί εκτός Ευρώπης από το ξέσπασμα της κρίσης.

Μιλώντας σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο καγκελάριος προειδοποίησε πως «ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, θα παραμείνει και θα μας απασχολεί ακόμη για πολλά χρόνια και για εκείνον που έχει εμβολιαστεί η πανδημία έχει περάσει, αλλά για εκείνον που δεν έχει εμβολιαστεί ο ιός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

«Μία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ολλανδία και στη Νότια Ευρώπη, θα συμβεί και σε εμάς. Έπειτα από εμπειρία ενάμιση χρόνου γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία έρχεται σε κύματα», ανέφερε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος έλαβε πριν από λίγες ημέρες την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει τονίσει την προσωπική ευθύνη σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμένους ανθρώπους στην Αυστρία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν φαίνεται να σκέφτεται οικονομικά κίνητρα για εμβολιασμούς, καθώς, όπως λέει, «μέχρι τώρα στοιχηματίσαμε να εμβολιάσουμε όσους το θέλουν», αναμένοντας από την πλευρά του ότι η προσφορά εμβολιασμού θα γίνει επίσης αποδεκτή από εκείνους τους ανθρώπους που προηγουμένως ήλπιζαν ότι ο ιός θα εξαφανιστεί.