Ο κυκλώνας Έλσα υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς πλησίαζε την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, φέρνοντας μαζί του δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

Ο κυκλώνας, ο οποίος αναμένεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια στη Φλόριντα, έγινε την Παρασκευή ο πρώτος της περιόδου των κυκλώνων στον Ατλαντικό, όταν κατατάχθηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Ωστόσο οι ριπές του ανέμου του δεν πρέπει τελικά να υπερβαίνουν τα 110 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) και αναμένεται να συνεχίσουν να εξασθενούν σήμερα.

«Υπάρχουν αρκετά έντονες ριπές ανέμου και ψιλόβροχο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει ζημιές», δήλωσε ο Τζέρι Τσάντλερ, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας στην Αϊτή.

Ο νότος της Αϊτής παρέμενε σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμαζόταν για την έλευση «ισχυρών ριπών ανέμου», «σοβαρών πλημμυρών» και «κατολισθήσεων», αναφέρει η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του NHC, η «Έλσα θα πλησιάσει στη νότια ακτή της Ισπανιόλα» (νησί στο οποίο βρίσκονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία) το Σάββατο και τη νύχτα, μετά την Τζαμάικα και τμήματα της ανατολικής Κούβας την Κυριακή.

«Μέχρι τη Δευτέρα η Έλσα αναμένεται να περάσει πάνω από την κεντρική και τη δυτική Κούβα για να κατευθυνθεί στα Στενά της Φλόριντα» και αναμένεται να μετακινηθεί «κοντά ή πάνω από ένα τμήμα της δυτικής ακτής της Φλόριντα την Τρίτη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Συνθήκες κυκλώνα εξακολουθούν να είναι δυνατές στην περιοχή υψηλού κινδύνου για κυκλώνες στην Αϊτή για μερικές ακόμη ώρες», καθώς και την Κυριακή στην ανατολική Κούβα, διευκρίνισε το NHC στο δελτίο που εξέδωσε στις 24:00 ώρα Ελλάδας το Σάββατο.

Η τροπική καταιγίδα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της θάλασσας έως 1,5 μέτρο νότια της Κούβας, περίπου 1,2 μέτρο στην ακτή της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής.

Οι αρχές της Αϊτής είχαν αυξήσει το πρωί του Σαββάτου το επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο, δηλαδή στο μέγιστο επίπεδο επαγρύπνησης, για όλη τη χώρα.

Στην Αϊτή μπορεί να εξαντληθούν οι προμήθειες έκτακτης ανάγκης, όπως το νερό και τα τρόφιμα, καθώς τα αποθέματα βοήθειας χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω της βίας μεταξύ συμμοριών.

Στον νότο της Φλόριντα, η τροπική καταιγίδα ‘Ελσα μπορεί να προκαλέσει βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ισχυρές ριπές ανέμου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξή της καθώς συνεχίζει την πορεία της στα νησιά της Καραϊβικής, σύμφωνα με το NHC.

Η Έλσα αναμένεται να φτάσει στο αρχιπέλαγος των Κις, νότια της αμερικανικής Πολιτείας, γύρω στις 02.00 τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, στη συνέχεια να ανεβεί ξανά προς το Τζάκσονβιλ.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο ανησυχεί στο Σερφσάιντ, όπου τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα ερείπια πολυώροφου κτιρίου που κατέρρευσε εν μέρει την περασμένη εβδομάδα, ένα δυστύχημα που μετρά τουλάχιστον 24 νεκρούς και 121 αγνοούμενους.

Οι αρχές επέλεξαν να επιταχύνουν την κατεδάφιση του υπόλοιπου κτιρίου, για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι θα καταρρεύσει και αυτό με τη σειρά του, έτσι ώστε αυτή να ολοκληρωθεί πριν από την έλευση της καταιγίδας.

Στην Πολιτεία, 2,6 εκατομμύρια οδηγοί αναμένεται να ταξιδέψουν για το σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, αυτό της γιορτής της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Sun Sentinel, που επικαλείται την Αμερικανική Ένωση Οδηγών Αυτοκινήτων (ΑAA).