Η σωστή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την ικανότητα των δύο μεγαλύτερων κρατών-μελών της, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να λύσουν τις διαφορές τους, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Χέρμαν βαν Ρομπάι σήμερα.

«Φυσικά, δεν είναι παρά δύο χώρες σε σύνολο 28, όμως εκπροσωπούν δύο πολιτικούς και οικονομικούς τρόπους σκέψης στην ΕΕ και, αν δεν συμφωνούν σε μια κοινή κατεύθυνση, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα», είπε ο βαν Ρομπάι.

«Το να συμφωνήσουν δεν είναι επαρκής προϋπόθεση, όμως είναι συχνά απαραίτητη», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου και να αντικατασταθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ, βασικός ρόλος του οποίου ήταν να προετοιμάζει τις συνόδους της Ένωσης και να την εκπροσωπεί διεθνώς, δήλωσε ότι η κρίση του ευρώ και αυτή στην Ουκρανία ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

«Η κρίση στην Ουκρανία ήταν και είναι η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε ο βαν Ρομπάι. «Όταν παραβιάζεις τα σύνορα, θέτεις σε κίνδυνο την ειρήνη», πρόσθεσε. Ο βαν Ρομπάι επεσήμανε ότι θα απειληθεί η ύπαρξη της ΕΕ, αν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

«Αν δεν καταφέρουμε να παρουσιάσουμε απτά αποτελέσματα στον λαό σε ό,τι φορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, αν δεν καταφέρουμε να δείξουμε ότι όλες αυτές οι θυσίες και οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς, η ευρωπαϊκή ιδέα θα υποστεί μεγάλες πιέσεις», επεσήμανε.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη στη Ρώμη, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου σημείωσε ότι ως πρόεδρος της ΕΕ φρόντισε να ταξιδεύει τακτικά σε όλες τις χώρες μέλη για να αναπτύσσει προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες τους.

«Ως τακτικός επισκέπτης των προεδρικών μεγάρων σε άλλες πρωτεύουσες δεν μπόρεσα παρά να προσέξω ότι τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν, δεν θα έλεγα πολυτελή ή ακριβά, αλλά πιο ωραία από τα σοβιετικού τύπου γραφεία που έχουμε στις Βρυξέλλες», σχολίασε ο βαν Ρομπάι.