Πανικός επικρατεί στο Αφγανιστάν λόγω του κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.400% τον περασμένο μήνα. Τα νοσοκομεία γέμισαν ασθενείς και τα αποθέματα ιατρικών εφοδίων άρχισαν να εξαντλούνται.

«Το Αφγανιστάν είναι σε ένα κρίσιμο σημείο στη μάχη για τον περιορισμό του κορονοϊού καθώς οι κλίνες των νοσοκομείων είναι υπερπλήρεις στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε πολλές περιοχές», επεσήμανε η Νιλάμπ Μομπάρεζ, που εκτελεί χρέη προέδρου στην πτέρυγα της Ερυθράς Ημισελήνου στο Αφγανιστάν, σε ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Η αύξηση των κρουσμάτων εντείνει τις πιέσεις σε μια χώρα όπου εκατομμύρια άνθρωποι ήδη ζουν στη φτώχεια και οι υγειονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι.

Πάνω από 2.300 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές επεσήμαναν την Πέμπτη (17/6) ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.313 νέες μολύνσεις και αριθμός-ρεκόρ 101 θανάτων λόγω της COVID-19. Αξιωματούχοι και ειδικοί έχουν πει ότι ο μικρός αριθμός τεστ που διενεργούνται σημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μια δραματικά υποεκτιμημένη κατάσταση.

Το εύθραυστο υγειονομικό σύστημα του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από δεκαετίες πολέμου. Η βία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τις υπό τις ΗΠΑ ξένες δυνάμεις να αποσύρονται έως τον Σεπτέμβριο και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των μαχητών των Ταλιμπάν να έχουν εν πολλοίς περιέλθει σε τέλμα.

Μεγάλα νοσοκομεία είναι πλέον κλειστά για τους νέους ασθενείς COVID-19 ύστερα από την μεγάλη εισροή κρουσμάτων που προκάλεσε έλλειψη κλινών και οξυγόνου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και η διστακτικότητα των πολιτών επιδεινώνουν την κατάσταση. Πλήρως έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 0,5% των Αφγανών.

Περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinopharm έφθασαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας στις αρχές να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Η IFRC συνεργάζεται με τις αφγανικές αρχές για την παροχή περισσότερων εφοδίων και προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή ιατρικού οξυγόνου, σύμφωνα με τον Νεσεφόρ Μγκεντί, επικεφαλής της αποστολής της IFRC στο Αφγανιστάν.

«Χρειάζεται περισσότερη στήριξη προκειμένου να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη απέναντι στον ιό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», δήλωσε ο ίδιος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.