Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε σήμερα ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες θα συνεχιστεί, παρά τη δολοφονία τεσσάρων στρατιωτών και τις ταραχές που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα με αφορμή, όπως υποστηρίζει η κουρδική πλευρά, την άρνηση της Άγκυρας να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από άνδρες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση που θεωρήθηκε πλήγμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και των ανταρτών.

Δεκάδες άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές της ανατολικής Τουρκίας στις αιματηρές διαδηλώσεις των Κούρδων που διαμαρτύρονταν για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι.

«Η διαδικασία συμφιλίωσης με τους Κούρδους συνεχίζεται, παρά τις απόπειρες αμαύρωσής της» είπε ο Ερντογάν από το Παρίσι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια θρασύδειλη επίθεση. Όμως δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας λόγω αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση για έναν «ειλικρινή διάλογο» μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών που θα οδηγήσει τελικά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απαραίτητο για την Τουρκία «να έχει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ευρώπη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το θέμα δεν είναι να μάθουμε εάν θα υπάρξει ένταξη αλλά να μάθουμε αν είναι εφικτή», τόνισε.

Εκφράζοντας τη λύπη του για το «πάγωμα» της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ που προήλθε κυρίως από την πλευρά της Γαλλίας, ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει να ακούσει μια “καλή είδηση” από τον Ολάντ, «λιγότερο αόριστη» από τις δηλώσεις που έκαναν στο παρελθόν οι προκάτοχοί του για το θέμα αυτό.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν εμπλοκές που προέρχονταν από τη Γαλλία και αφορούσαν εξαιρετικά δύσκολα θέματα», παραδέχτηκε ο Ολάντ, κάνοντας ιδιαιτέρως αναφορά στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορούσαν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την απονομή δικαιοσύνης.

Επισήμως, η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 1999, όμως οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, τραβούν σε μάκρος και μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο τα 14 από τα 35 κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθούν και να προχωρήσει η διαδικασία.

Στις αρχές Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να ανοίξουν άλλα δύο κεφάλαια, όμως η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ και να είναι ομόφωνη.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι δύο από τις ευρωπαϊκές χώρες που εκφράζουν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.