H οργάνωση «Ανοιχτή Ρωσία» που έχει σχέση με τον εξόριστο πρώην μεγιστάνα του πετρελαϊκού τομέα και επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σταματάει πλήρως την δραστηριότητα της στην Ρωσία και κλείνει όλα τα γραφεία που διαθέτει στις περιοχές της χώρες, για να προστατεύσει τα μέλη και τους υποστηρικτές της από τις ποινικές διώξειες, δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Αντρεί Πιβοβάροφ, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε σήμερα η ηγεσία της οργάνωσης, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Όλα τα μέλη της ‘Ανοιχτής Ρωσίας’ διαγράφονται από την οργάνωση, και η ιδιότητα τους ως μελών της αναστέλλεται – για να αποφευχθούν οι πιθανές διώξεις τους. Δεν χρειάζεται να έχουμε νέα πρόστιμα και ποινικές διώξεις, και θέλουμε να προστατέψουμε τους υποστηρικτές μας», δήλωσε ο Πιβοβάροφ,

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Kommersant, η αστυνομία συνδέει την «Ανοιχτή Ρωσία» με την βρετανική οργάνωση που ίδρυσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι Open Russia Civic Movement, η δραστηριότητα της οποίας στην Ρωσία χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη». Το 2019 η εν λόγω οργάνωση έπαψε να υφίσταται, για να προστατέψει τους υποστηρικτές της, ωστόσο κατά την άποψη των οργάνων επιβολής του νόμου οι «συντονιστές» της εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. Γι’ αυτό τον λόγο τον Μάρτιο διαλύθηκε από την αστυνομία το φόρουμ «Η διαδημοτική Ρωσία», ενώ οι 200 σχεδόν συμμετέχοντες σε αυτό παραπέμφθηκαν από την αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής σε «ανεπιθύμητη» οργάνωση.

Ο Αντρέι Πιβοβάροφ υπογράμμισε ότι η απόφαση για την αυτοδιάλυση της «Ανοιχτής Ρωσίας» σχετίζεται με τις τροπολογίες στον νόμο περί ανεπιθύμητων οργανώσεων, τις οποίες συζητάει η Κρατική Δούμα ( κάτω βουλή). «Από εδώ και στο εξής , σε κάθε άτομο που σχετίζεται με την ‘Ανοιχτή Ρωσία’ μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Για τους απλούς ακτιβιστές αρκεί να έχουν μια μόνο δίωξη διοικητικού χαρακτήρα, ενώ για τα στελέχη και τους συντονιστές δεν χρειάζονται ούτε αυτές οι τυπικές προϋποθέσεις. Περίπου 30 οργανώσεις συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των ανεπιθύμητων οργανώσεων και τυπικά η δική μας οργάνωση δεν περιλαμβάνεται. Ωστόσο μόνο εναντίον των ακτιβιστών της «Ανοιχτής Ρωσίας» ασκούσαν επί χρόνια διώξεις. Οι τροπολογίες αυτές αναμφίβολα θα ψηφιστούν. Και τότε θα αρχίσει ένα πραγματικό κυνήγι εναντίον των ακτιβιστών μας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, γι’ αυτό εκ των προτέρων διαλύουμε την οργάνωση», κατέληξε ο Πιβοβάροφ.

Η ακτιβίστρια της «Ανοιχτής Ρωσίας» Τατιάνα Ουσμάνοβα έγραψε στην σελίδα της στο Facebook ότι η απόφαση ελήφθη «για να προστατευθούν οι υποστηρικτές» της οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι μετά την ψήφιση των τροπολογιών του άρθρου 284 του Ποινικού Κώδικα δεν θα μπορούμε απλά να δραστηριοποιούμαστε, καθώς για όλους συντονιστές και οπαδούς θα υπάρχει κίνδυνος να κάτσουν στην φυλακή για 6 χρόνια. Η Ρωσία έχει καταδικάσει ωστόσο ακτιβιστές για τις σχέσεις τους με την «Ανοιχτή Ρωσία». Τον Φεβρουάριο δικαστήριο καταδίκασε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ένα ακτιβιστή με την κατηγορία ότι προέβαινε σε δραστηριότητες εξ ονόματος της «Ανοιχτής Ρωσίας».

Η «Ανοιχτή Ρωσία» ιδρύθηκε το 2001 με πρωτοβουλία του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Στόχοι της οργάνωσης ήταν να συμβάλει στο να γίνουν οι πολίτες στην Ρωσία ενεργοί, και να αναπτύσσουν δημιουργικές πρωτοβουλίες, να κατοχυρωθούν οι δημοκρατικές αξίες και να ενισχυθούν οι θεσμοί της κοινωνίας των πολιτών. Η οργάνωση διαλύθηκε δύο φορές το 2006 και το 2009 και κατοχυρωνόταν με άλλες μορφές χωρίς ωστόσο αυτές να συνιστούν διάδοχα σχήματα.