Σε σχεδόν 17 εκατομμύρια ανθρώπους έχει χορηγήσει η ρωσία τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει δώσει την πρώτη δόση ενός εκ των εμβολίων της σε περίπου 3 εκατ. ανθρώπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε στις 12 Μαΐου ότι 14 εκατ. Ρώσοι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου.

Κάποιες από τις περιοχές της Ρωσίας έχουν παραπονεθεί ότι η εμβολιαστική εκστρατεία δεν κινείται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς παρά το γεγονός ότι η χώρα ξεκίνησε την κυκλοφορία του δικού της σκευάσματος Sputnik V τον Δεκέμβριο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν εξέφρασε την απογοήτευσή του την περασμένη εβδομάδα για το πόσο λίγοι κάτοικοι έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν παρά την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια από τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια για εγχώρια χρήση, εκ των οποίων αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο είναι το Sputnik V. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών.