Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο θρίλερ των τελευταίων ημερών με την πτήση της Ryanair 4978 και την αιφνίδια εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ. Κεντρικό πρόσωπο αποτελεί ο Ρόμαν Προτασέβιτς, που ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας και για… τα μάτια του ξεκίνησε η όλη ιστορία.

Στο άκουσμα της ενημέρωσης ότι η πτήση αλλάζει πορεία και το αεροσκάφος θα προσγειωνόταν τελικά σττην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ο νεαρός αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος κατάλαβε ότι στόχος ήταν ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Οpen στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, ο Προτασέβιτς εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, λέγοντας σε αεροσυνοδό: «Εμένα θέλουν, θα με σκοτώσουν».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, παρά τις αρχικές ενστάσεις του, ο πιλότος πείστηκε να αλλάξει πορεία προς το Μινσκ, όταν οι Λευκορώσοι τον ενημέρωσαν πως αν αποπειραθεί να προσγειωθεί στο Βίλνιους, θα σκάσει βόμβα στο αεροσκάφος.

Η σύντροφος του Προτασέβιτς θα παραμένει κρατούμενη για δύο μήνες σε φυλακή της KGB

Παράλληλα, η συλληφθείσα 23χρονη Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του Ρομάν Πετρασέβιτς, που συνελήφθη μετά την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, θα παραμείνει κρατούμενη για δύο ακόμη μήνες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Μινσκ επικαλούμενο δήλωση του πατέρα της, Σεργκέι Ντούντιτς.

«Είναι απολύτως σωστό, την μετέφεραν σε φυλακή της KGB, η κράτηση της παρατάθηκε για δύο μήνες», δήλωσε ο πατέρας της Ρωσίδας φοιτήτριας που συνελήφθη μαζί με τον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο την Κυριακή, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Ελπίζω σε ένα θαύμα για την κόρη μου»

Επίσης, η μητέρα της Σοφία Σαπέγκα, δήλωσε πως η κόρη της είναι αθώα και ότι απλά βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Η 23χρονη Ρωσίδα παρέμενε αποστασιοποιημένη από την πολιτική, δήλωσε η Άννα Ντούντιτς σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Το νεαρό ζευγάρι επέστρεφε την Κυριακή (23/05) από διακοπές δύο εβδομάδων στην Ελλάδα όταν η πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η Σαπέγκα τέθηκε υπό κράτηση εκείνη την ημέρα και σήμερα ο δικηγόρος της είπε ότι θα παραμείνει κρατούμενη για δύο ακόμη μήνες.

Μιλώντας από την πόλη Λίντα της Λευκορωσίας, η Ντούντιτς τόνισε ότι φοβάται για την υγεία και την ασφάλεια της κόρης της κατά την κράτηση της. «Φυσικά, αυτό είναι το κύριο πράγμα που φοβάμαι τώρα. Είναι ένα πολύ σκληρό κορίτσι με την ηθική έννοια. Θα τα καταφέρει, θα αντέξει, είμαι σίγουρη για αυτό», ήταν τα λόγια της,

Ούτε η Ντούντιτς ούτε ο δικηγόρος κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τη Σαπέγκα αφού φυλακίστηκε και δεν έχουν ενημερωθεί για τυχόν κατηγορίες εναντίον της.

«Οι ελπίδες μου τώρα εναπόκειται σε ένα θαύμα και στη γνώση ότι η κόρη μου σίγουρα δεν είναι ένοχη για τίποτα», δήλωσε η μητέρα της. «Απλώς βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή».

«Ήταν πολύ καλή μαθήτρια», τόνισε η Ντάντιτς. «Είχε πολύ φιλόδοξα σχέδια».

Την παραμονή της πτήσης, η Σαπέγκα κάλεσε τη μητέρα της για να της πει για τις διακοπές στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, της έστειλε ένα τελευταίο γραπτό μήνυμα, αφού το αεροπλάνο εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία. «Στο Μινσκ μου έγραψε απλώς: “Μαμά”. Και αυτό ήταν».