Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ολοκληρωμένου πακέτου πολιτικής «Fit for 55», που θα ανακοινωθεί επίσημα το καλοκαίρι, και μεταφράζει τις νέες φιλοδοξίες της ΕΕ σε ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, παρουσίασε ο κ. Ραφαέλε Μάουρο Πετριτσιόνε, επικεφαλής της Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πετριτσιόντε ανέλυσε τη συνεργασία της ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση για τον φιλόδοξο στόχο της απολιγνιτοποίησης και τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το πρωταρχικό μέσο για την προώθηση αυτής της πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης». Αναφέρθηκε στους κλιματικούς στόχους, το Ταμείο Ανάκαμψης και το NextGenerationEU, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα τόνωσης της ανάκαμψης ήδη αρχίζουν κι αποκτούν ορμή».

Σύμφωνα με τον κ. Πετριτσιόνε, «οι Ευρωπαίοι φαίνονται αποφασισμένοι να αντλήσουν διδάγματα από την πανδημία και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κλιματική αλλαγή να διαβρώσει τον τρόπο ζωής μας».

«ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια πράσινη, κυκλική, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία», ανέφερε ο κ Πετριτσιόνε ενώ ειδικά για τη Μεσόγειο, το «hot spot» της κλιματικής αλλαγής της Ευρώπης, τόνισε ότι «μέσω της συνεργασίας όλων των κρατών, μπορούμε να μετατρέψουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε μεγάλες ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη, ευημερία και ανθεκτικότητα».