Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι τελικά… δεν έχουν εισέλθει χερσαίες δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα, επικαλούμενος πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας» για να εξηγήσει τη διάψευση αυτή.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το επιτελείο διένειμε στα μέσα ενημέρωσης ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζε πως χερσαίες δυνάμεις επιχειρούσαν «μέσα» στη Γάζα, κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως, δύο ώρες και κάτι αργότερα, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό του να δώσει κάποια εξήγηση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ άνοιξαν πυρ με βαριά πυροβόλα και εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές σήμερα εναντίον θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω εκτοξεύσεων ρουκετών από μαχητές της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, τομέων στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της.

Με τις εχθροπραξίες στην πέμπτη ημέρα τους χωρίς καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι χερσαίες δυνάμεις και η αεροπορία συμμετέχουν σε επιχείρηση μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Ακολούθησαν ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και το λακωνικό ανακοινωθέν για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια, στρατιωτικοί συντάκτες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή ευρείας κλίμακας. Το Πυροβολικό βάλλει από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, σημείωσαν ορισμένοι εξ αυτών. Κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας είπαν πως δεν έχουν δει ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν στο πεδίο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η εν εξελίξει επιχείρηση εναντίον της Χαμάς «θα πάρει περισσότερο χρόνο». Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μοιάζουν να έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός προς το παρόν, ωσότου όπως έχουν ξεκαθαρίσει να θεωρήσουν πως μειώθηκαν επαρκώς οι στρατιωτικές «δυνατότητες» του ισλαμιστικού κινήματος.

Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν   

Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός Ντούνια αλ Ουάταν.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ. Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασκελόν και Σντερότ. Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 620 και πλέον έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι ρουκέτες των παλαιστινίων μαχητών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι Ισραηλινούς.

Μεσανατολικό: Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως μεθαύριο Κυριακή   

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.