Στο χάος βυθίζεται η Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η εκτόξευση ρουκετών και τα ισραηλινά αντίποινα στοίχισαν τη ζωή 35 ανθρώπων στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα το πρωί της Τετάρτης, ενώ η Χαμάς και άλλοι παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και την Μπερσέβα.

Πολυώροφο κτίριο κατοικιών στη Γάζα κατέρρευσε και ένα άλλο κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές έπειτα από ισραηλινά πλήγματα.

Το Ισραήλ λέει ότι στόχος του ήταν αξιωματούχοι της Χαμάς, και πως αυτοί επλήγησαν, ενώ άλλα χτυπήματα είχαν στόχους σημεία εκτόξευσης ρουκετών, γραφεία της Χαμάς και σπίτια ηγετών της οργάνωσης.

Ήταν η σφοδρότερη ανταλλαγή εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισράηλ από το 2014 και η κατάσταση έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο να χαθεί ο έλεγχος, όπως επισημαίνει το Reuters.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Tor Wennesland έγραψε στο Twitter: «Σταματήστε άμεσα τα πυρά. Κλιμακώνουμε προς πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι ηγέτες σε όλες τις πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αποκλιμάκωσης. Το κόστος του πολέμου στη Γάζα είναι συντριπτικό και το πληρώνουν απλοί άνθρωποι. Σταματήστε τη βία τώρα».

Τα σπίτια στη Γάζα έτρεμαν και ο ουρανός φωτίστηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις, τις ρουκέτες της Χαμάς και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους. Τουλάχιστον τριάντα εκρήξεις ακούστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά μετά την αυγή.

Οι Ισραηλινοί έτρεχαν στα καταφύγια σε κοινότητες ακόμα και 70 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα στο νότιο Ισραήλ, εν μέσω εκρήξεων στον ουρανό.

Στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε όχημα.

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε 210 ρουκέτες σε απάντηση στους βομβαρδισμούς σε κτίρια στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως σχεδόν ένα τρίτο των ρουκετών έπεσε μέσα στη Γάζα.

Η βία ξέσπασε έπειτα από εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, με συγκρούσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και τους παλαιστίνιους διαδηλωτές μέσα και γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα

Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την ακροαματική διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες διεκδικούν Εβραίοι άποικοι.

Η βία κλιμακώθηκε και στη Δυτική Όχθη, όπου ένας 26χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια πετροπόλεμου σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Χεβρώνα.

Στη πόλη Λοντ συναγωγή παραδόθηκε στις φλόγες. Άραβες φέρονται να τη σύλησαν και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο (βόρεια) και Γιάφα (κοντά στο Τελ Αβίβ).

Εικοσιπεντάχρονος Άραβας σκοτώθηκε από πυρά στη Λοντ. Τριαντατετράχρονος Εβραίος, ύποπτος για την ανθρωποκτονία, συνελήφθη, ενημέρωσε η αστυνομία.

Η Λοντ χαρακτηρίζεται εστία κοινωνικών εντάσεων στο Ισραήλ. Ο δείκτης εγκληματικότητας στην πόλη είναι υψηλός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη.

Οι σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εν μέσω των σφοδρότερων συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους τα τελευταία χρόνια.