Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τα ιταλικά συνδικάτα, με θέμα τις εξαγγελίες που στοχεύουν στην κατάργηση της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων, σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία.

«Έχω την εντύπωση ότι ο Ματέο Ρέντσι έλκεται υπερβολικά από τις θέσεις και το μοντέλο της [συντηρητικής πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ] Θάτσερ», δήλωσε πριν λίγο η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του συνδικάτου Cgil, του μεγαλύτερου της Ιταλίας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, με συμβάσεις αορίστου χρόνου» πρόσθεσε η Ιταλίδα συνδικαλίστρια.

Για την Καμούσο «πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού η συμμόρφωση των (κυβερνητικών) μεταρρυθμίσεων (στα εργασιακά) προς όσα ορίζει το ιταλικό Σύνταγμα», το οποίο προβλέπει ότι «οι εργαζόμενοι που έχουν ίδιες αρμοδιότητες πρέπει να αμείβονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Νωρίτερα τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας (Cgil Cisl και Uil) ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να προκηρύξουν πανιταλική απεργία για την 8η Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι να μην προχωρήσει σε ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων και να συνεχίσει το «πάγωμα» των μισθών τους και το 2015.

Σύμφωνα με σχολιαστές είναι πολύ πιθανό να αποφασισθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες νέες κινητοποιήσεις με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος των υπαλλήλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να μπορούν να επαναπροσλαμβάνονται όταν η απόλυσή τους κρίνεται άδικη και καταχρηστική από την δικαιοσύνη.