Η βορειοδυτική Συρία, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές και οι Σύροι αντάρτες, θα λάβει σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Περίπου 53.800 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή αυτή, στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Ντάχερ, αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα το Γκαζίαντεπ, μια τουρκική πόλη κοντά στη συριακή μεθόριο.

Σε μια Συρία κατακερματισμένη από τον πόλεμο αυτή είναι η πρώτη παρτίδα εμβολίων που λαμβάνει στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, το οποίο έχει στόχο την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19.

«Μόλις φτάσουν τα εμβόλια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη χορήγησή τους στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα μέσω των συνεργατών μας που έχουν αναλάβει την υλοποίηση» του προγράμματος, επεσήμανε ο Ντάχερ.

Προτεραιότητα θα έχει το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της covid-19. «Στη συνέχεια οι ενήλικες 60 ετών και άνω και μετά όσοι ενήλικες 18 με 59 ετών πάσχουν από χρόνια νοσήματα», διευκρίνισε.

Σχεδόν στη μισή επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ, πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Επίσης υπάρχουν μικροί θύλακες Σύρων ανταρτών που πρόσκεινται στην Άγκυρα κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Οι περιοχές αυτές θα λάβουν αρχικά περίπου 224.000 δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, είχε επισημάνει στα τέλη Μαρτίου ο ΠΟΥ.

«Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε το 20% του πληθυσμού έως το τέλος του 2021» σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ίμαντ Ζάχραν, εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών αρχών της Ιντλίμπ, διευκρίνισε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 21.000 κρούσματα covid-19 και 641 θάνατοι.

Οι τοπικές αρχές είχαν περιλάβει τις περιοχές τους στο πρόγραμμα Covax. Το ίδιο έχει πράξει και η Δαμασκός η οποία αναμένεται να λάβει 921.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για περιοχές που ελέγχει και αυτές στη βορειοανατολική Συρία που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Η Δαμασκός ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου τους πρώτους εμβολιασμούς για περίπου 2.500 υγειονομικούς χάρη σε εμβόλια που εστάλησαν «από φιλική χώρα».