«Αυτό που έγινε εδώ αποτελεί ντροπή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όπως κι αυτό που έγινε στη Ρουάντα, το 1994» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (Mechanism for International Criminal Tribunals/MICT) των Ηνωμένων Εθνών Χάσαν Τζάλοου, επισκεπτόμενος χθες τη Σρεμπρένιτσα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της μαζικής σφαγής αμάχων από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα, τον Ιούλιο του 1995.

«Αυτά που έγιναν εδώ και στη Ρουάντα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και τέτοιου είδους εγκλήματα να μην συμβούν ποτέ ξανά» δήλωσε ο εισαγγελέας του MICT από το Ποτοτσάρι, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Ο εισαγγελέας του MICT πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Χθες, ο ίδιος και ο γενικός εισαγγελέας Γκόραν Σαλίχοβιτς υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ του γραφείου της εισαγγελίας του MICT και του γραφείου του κ. Σαλίχοβιτς.

Στη Σρεμπρένιτσα, ο κ. Τζάλοου δήλωσε ότι το MICT είναι απολύτως προσηλωμένο στην απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα και την τιμωρία των δραστών.

Σήμερα, ο εισαγγελέας του MICT πρόκειται να επισκεφθεί την Μπράντινα και την Γκαμπρόβιτσα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε Σέρβους και Κροάτες, θύματα του πολέμου στη χώρα.