Ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Αγγλία αρχίζει να έχει θετικό αντίκτυπο, καθώς τα ποσοστά των μολύνσεων μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας επισκόπησης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Από τη μελέτη REACT, η οποία διεξάγεται από επιστήμονες του Imperial College London, διαπιστώθηκε πως οι μολύνσεις μειώθηκαν περίπου κατά 60% από την περασμένη αντίστοιχη μελέτη που είχε γίνει τον Φεβρουάριο. Ο μέσος όρος είναι τώρα μόλις ένας μολυσμένος άνθρωπος στους 500.

Ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του προγράμματος REACT, δήλωσε πως η «ικανοποιητική μείωση στις μολύνσεις» είναι «πραγματικά καλό νέο» και «δείχνει ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ενώ αντανακλά τους τρεις μήνες του λοκντάουν, αποτελεί επίσης ένδειξη πως η εκστρατεία εμβολιασμού έχει αποτέλεσμα, δήλωσε ο Έλιοτ.

«Τα ποσοστά (των μολύνσεων) είναι σαφώς χαμηλότερα στην ομάδα που έχει εμβολιασθεί περισσότερο, η οποία είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, οι ηλικίες 65-74 και οι ηλικίες 75 συν», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Έτσι πιστεύω πως αρχίζουμε να βλέπουμε … το αποτέλεσμα των εμβολιασμών».

Οι ερευνητές της REACT επισήμαναν πάντως ότι η ταχύτητα της μείωσης των μολύνσεων άρχισε να επιπεδοποιείται στα μέσα Μαρτίου και δήλωσαν πως η τάση θα πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά. Πολλά σχολεία άρχισαν να επαναλειτουργούν πλήρως την εβδομάδα της 8ης Μαρτίου και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19 θα χαλαρώσουν περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα, με την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και των υπαίθριων χώρων φιλοξενίας.