Τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν στο Μόναχο από την Κυριακή του Πάσχα θα χαλαρώσουν ξανά την Τετάρτη.

Μετά την υπέρβαση του κρίσιμου ορίου συχνότητας των 100 κρουσμάτων την Μεγάλη Παρασκευή (των καθολικών) στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, την Κυριακή του Πάσχα τέθηκε σε ισχύ το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επειδή όμως ο δείκτης συχνότητας ήταν κάτω από 100 για τρεις ημέρες από το Μεγάλο Σάββατο έως και την Δευτέρα του Πάσχα, τα αυστηρότερα μέτρα θα παύσουν να ισχύουν από την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της πόλης του Μονάχου. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα ισχύει πλέον και θα επιτραπεί στα καταστήματα, τα μουσεία και τον ζωολογικό κήπο να ανοίξουν ξανά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), η συχνότητα των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών στο Μόναχο ήταν 96,1 την Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα η τιμή ήταν 94,5. Το RKI επισημαίνει εν τούτοις ότι ο αριθμός των λοιμώξεων κατά τις δημόσιες αργίες ενδέχεται να ανακοινωθεί με καθυστέρηση από τις υγειονομικές αρχές και ότι είναι πιθανόν να έχουν γίνει λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε πολίτες.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Βαυαρία. Ένα μεγάλο μέρος των περιφερειών και των αστικών περιοχών του εν λόγω κρατιδίου έχει ξεπεράσει την τιμή των 100 κρουσμάτων. Πρώτη στην κατάταξη σήμερα, Δευτέρα, ήταν η πόλη του Χοφ με 469,2 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα.

Σύντομο και αυστηρό lockdown ζητά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

Αυστηρό και σύντομο lockdown – «γέφυρα» ζητά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ‘Αρμιν Λάσετ, προκειμένου «να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Λάσετ, η φυσική παρουσία στην εργασία και οι προσωπικές επαφές θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες. «Η Γερμανία βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να μπούμε σε άλλη φάση», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ζήτησε ακόμη να πραγματοποιηθούν ήδη στις 12 Απριλίου οι σχετικές διαβουλεύσεις της Καγκελαρίου με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων, αυτή τη φορά όμως με φυσική παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη. Τα μέτρα θα πρέπει, όπως είπε, να έχουν προετοιμαστεί σωστά και να ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, αν θα πρέπει το ομοσπονδιακό κράτος να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες για τον έλεγχο της πανδημίας αφαιρώντας τες ουσιαστικά από τα κρατίδια, ο κ. Λάσετ εξήγησε ότι δεν θα είχε αντίρρηση, αντέτεινε ωστόσο ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν από κοινού με τις τοπικές κυβερνήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την απροθυμία πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων να επιβάλουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις περιοχές τους και είχε προειδοποιήσει ότι, αν η κατάσταση δεν άλλαζε, δεν θα διστάσει να παρέμβει, επιβάλλοντας ενιαίους κανόνες σε όλη τη χώρα. «Αυτός είναι ο όρκος του αξιώματός μου. Αυτή την υποχρέωση έχω. Δεν θα μείνω απλός παρατηρητής», είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.