Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κάλεσε σήμερα το Κρεμλίνο να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την παράνομη και αυτοανακηρυχθείσα προσάρτηση της Κριμαίας», είπε ο Ράσμουσεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πόλη Νιούπορτ της Ουαλίας.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από την Ουκρανία και να σταματήσει την εισροή όπλων, μαχητών και πόρων για τους αυτονομιστές. Καλούμε τη Ρωσία να υπαναχωρήσει από την αντιπαράθεση και να πάρει το δρόμο της ειρήνης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων, ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι επαφίεται στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν η καθεμιά ξεχωριστά εάν κρίνουν σκόπιμο να παραδώσουν όπλα στο Κίεβο.

«Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν εμπλέκεται στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού επειδή δεν διαθέτει» οπλικά συστήματα, είπε.

«Αυτά ανήκουν σε κάθε χώρα-σύμμαχο ξεχωριστά και επομένως μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε» σημείωσε όταν ρωτήθηκε εάν η Συμμαχία σκοπεύει να δώσει όπλα στην Ουκρανία.