Τέσσερις Σύροι πρόσφυγες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, πέθαναν από το κρύο σε ορεινή περιοχή του ανατολικού Λιβάνου καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν παράνομα στη Συρία, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος και μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

Οι τέσσερις πρόσφυγες, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν πριν από τρεις ημέρες, βρέθηκαν στα υψίπεδα της περιοχής Αϊνάτα-Ογιούν Οργός, στον ανατολικό Λίβανο, δήλωσε πηγή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Λιβάνου.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπάαλμπεκ-Χερμέλ, ο Μπασίρ Χόντερ, διευκρίνισε μέσω Twitter ότι οι πρόσφυγες «πέθαναν λόγω του ψύχους» και υπογράμμισε τις «επίπονες προσπάθειες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας» για τον εντοπισμό τους.

Έρευνα θα διεξαχθεί για έναν Λιβανέζο που τους συνόδευε για να καθοριστεί εάν επρόκειτο για διακινητή, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Οι τέσσερις πρόσφυγες ήταν «καθοδόν για τη Συρία», είπε από την πλευρά της η πηγή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, άρχισε η καταιγίδα, και οι τέσσερις (πρόσφυγες) κατέβηκαν από το αυτοκίνητο που τους μετέφερε για να συνεχίσουν πεζή προτού χαθούν τα ίχνη τους». Τα δυο παιδιά ήταν 7 και 8 ετών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το ANI, που επικαλείται τον τοπικό διευθυντή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Μπιλάλ Ράαντ, το «μεγάλο ψύχος» είναι η αιτία του θανάτου τους.

Ο Λίβανος και η Συρία μοιράζονται σύνορα μήκους 330 χιλιομέτρων, τα οποία είναι διάτρητα από πολλά παράνομα περάσματα.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία πριν από 10 χρόνια, πολλοί Σύροι διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, καταφεύγοντας συχνά σε διακινητές.

Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν παράνομα τη Συρία, ανάμεσά τους πολλοί πρόσφυγες, θύματα του πολέμου, φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα από τα επίσημα συνοριακά φυλάκια.

Τον Ιανουάριο του 2018, 17 Σύροι πέθαναν από το κρύο προσπαθώντας να φθάσουν στον Λίβανο. Και το 2015 ένας άνδρας και ένα παιδί από Συρία πέθαναν όταν ισχυρή χιονοθύελλα σάρωσε τον Λίβανο.

Ο πόλεμος στη Συρία οδήγησε στην εξορία περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους 1,5 εκατομμύριο ζει στον Λίβανο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Λιγότερο από ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ ως πρόσφυγες που διέφυγαν από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.