Η Ισπανία έχει επιβάλει στους πολίτες της ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, με στόχο να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ο κόσμος πιέζεται και δεν μοιάζει παράλογο που ψάχνει διεξόδους, για να μπορέσει να νιώσει μια αίσθηση ελευθερίας. Στο πλαίσιο αυτό… πήραν τα βουνά, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από ένα χιονισμένο βουνό στην Καταλονία και μετέφερε σε ασφαλές σημείο έναν τραυματισμένο ορειβάτη, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε αργά χθες η ομάδα διάσωσης, ανταποκρινόμενη σε μια ακόμα κλήση για βοήθεια ενώ καταγράφεται αύξηση στα ατυχήματα ορειβατών.

Η ομάδα διάσωσης ορειβατών της Καταλονίας κατέγραψε αύξηση 16% πέρυσι στις εκκλήσεις να συνδράμει ορειβάτες, ενώ στη Μαδρίτη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 27%. Οι υπηρεσίες διάσωσης συνδέουν την αύξηση με το γεγονός ότι οι Ισπανοί έσπευσαν στα βουνά για να ξεφύγουν από τα lockdowns του κορονοϊού.

Στην τελευταία επιχείρηση διάσωσης, ένας 48χρονος άνδρας έπεσε και τραυμάτισε το πόδι του χθες (22/03), ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή Κομαμπόνα, ύψους 2.500 μέτρων, στην ισπανική ζώνη των Πυρηναίων.

«Το ονομάζω το σύνδρομο του φυλακισμένου πουλιού», δήλωσε ο Μαμέλ Χιμένεθ, οδηγός με έδρα του τη Μαδρίτη, που έχει δει απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν στην οροσειρά Γουαδαράμα έξω από την πόλη.

Πασχίζοντας να περιορίσει την πανδημία, η Ισπανία επέβαλε πέρυσι την άνοιξη ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns, απαγορεύοντας ακόμα και τους σύντομους περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους. «Όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί τον Μάιο, υπήρξε άμεση αύξηση στις επισκέψεις σε εθνικά πάρκα και χώρους πρασίνου», δήλωσε ο Ινίχο Αϊγιόν από την Εθνική Ομοσπονδία Ορειβασίας FEDME, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δημιούργησε ένα φαινόμενο ανάδρασης. Μετά την καραντίνα, ο κόσμος θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντές τους και να ξανακερδίσει αυτή την αίσθηση ελευθερίας», σχολίασε ο ίδιος.