Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, για το θέμα της Μιανμάρ.

Ο στόχος που δεν επιτεύχθηκε ήταν να καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο Ανακοίνωσης που καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, καλεί τον στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και προειδοποιεί ότι θα εξεταστούν «περαιτέρω μέτρα», — διεθνείς κυρώσεις. Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο διπλωμάτες, οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Στην αρχική προσπάθεια να οριστικοποιηθεί το κείμενο, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και το Βιετνάμ πρότειναν τροποποιήσεις αργά χθες βράδυ στο σχέδιο που διένειμε η Βρετανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτάθηκαν είναι να απαλειφθούν τόσο η λέξη πραξικόπημα, όσο και η απειλή περί ανάληψης περαιτέρω δράσης.

Οι Ανακοινώσεις του ΣΑ του ΟΗΕ εγκρίνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια απαιτείται πλήρης συναίνεση των 15 κρατών μελών του.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε σε κρίση όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου, συλλαμβάνοντας τη de facto επικεφαλής της κυβέρνησης, τον πρόεδρο και άλλους πολιτικούς και τοποθετώντας στη θέση της χούντα των στρατηγών.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι έγινε νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες πέτυχε σαρωτική νίκη το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία. Η εκλογική επιτροπή και παρατηρητές χαρακτήρισαν δίκαιη τη διαδικασία.

Το ΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα ένα δελτίο Τύπου που εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε ο στρατός και προέτρεπε το καθεστώς να αφήσει ελεύθερους όλους όσοι τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά απέφευγε να καταδικάσει το πραξικόπημα, αφού εναντιώθηκαν σε αυτό η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες ακόμη ασιατικές χώρες-μέλη.

«Κάθε κράτος μέλος έχει ρόλο να διαδραματίσει, αφ’ εαυτού και συλλογικά. Συλλογικά, πάντα επιζητούμε στεντόρεια φωνή και ισχυρή δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες σε δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 1.800 έχουν συλληφθεί στο κύμα καταστολής των καθημερινών κινητοποιήσεων εναντίον της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες δημοσιογράφοι είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν.

Το προσχέδιο της Ανακοίνωσης του ΣΑ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου χθες, καλεί τον στρατό της Μιανμάρ «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», τονίζει πως το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ συνεχίζει «να παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και προειδοποιεί ότι «είναι έτοιμο να εξετάσει πιθανά περαιτέρω μέτρα».

Ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, όπως και δεκάδες ΜΚΟ με πρώτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) προτρέπουν το ΣΑ να επιβάλει παγκόσμιο εμπάργκο όπλων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στη στρατιωτική χούντα.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να προασπιστεί η ενότητα του ΣΑ στην κρίση στη Μιανμάρ, διπλωμάτες διαβεβαίωσαν πως είναι απίθανο να εξεταστούν σύντομα τέτοιες κυρώσεις, στις οποίες πιθανόν θα πρόβαλαν αντίσταση η Κίνα και η Ρωσία — μόνιμα μέλη, τα οποία, όπως και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.

Ακόμη, το σχέδιο της Ανακοίνωσης καταδικάζει σθεναρά «τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» και εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», ενώ καλεί να «αφεθούν ελεύθεροι αμέσως όλοι όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.