Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον έχει μείνει στην ιστορία όχι τόσο για το έργο και την πολιτική του εφάρμοσε κατά την διάρκεια της παραμονής του στο «τιμόνι» των ΗΠΑ, αλλά για το γεγονός ότι η προεδρία του ήταν η μικρότερη σε διάρκεια στην ιστορία του θεσμού, καθώς πέθανε ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1841.

Ο 68χρονος πολιτικός ήταν ο ένατος στη σειρά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο μεγαλύτερος σε ηλικία έως ότου ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ανέλαβε τα καθήκοντά του σε ηλικία 69 ετών το 1981. Μια πρωτιά, ωστόσο, που πριν λίγο καιρό κατέλαβε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς ανέλαβε καθήκοντα σε ηλικία 78 ετών.

Ο Χάρισον, λοιπόν, επέμεινε στο να κάνει μια αρκετά μακρά σε διάρκεια ομιλία κατά την ορκωμοσία του (η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής) σε παγωμένες συνθήκες, αρνούμενος να φορέσει καπέλο ακόμη και το παλτό του, κάτι που σύμφωνα με το mentalfloss.com του στοίχισε την ίδια του την ζωή. Το αποτέλεσμα; Έπαθε πνευμονία -έτσι τουλάχιστον πίστευαν οι περισσότεροι ιστορικοί- και πέθανε μέσα σε ένα μήνα. Αν και η διάγνωση της πνευμονίας έχει γίνει αποδεκτή εδώ και πολύ καιρό, η πιο πρόσφατη ανάλυση αποδίδει το θάνατο του προέδρου Χάρισον στον τυφοειδή πυρετό, που προκλήθηκε εξαιτίας των λυμάτων στο νερό του Λευκού Οίκου.

Η αμέσως μικρότερη προεδρία σε διάρκεια ήταν αυτή του 20ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο οποίος πυροβολήθηκε μετά από περίπου 100 ημέρες στο αξίωμα. Αν και δεν πέθανε αμέσως, έμεινε σε κώμα για περίπου δυόμιση μήνες, με τους γιατρούς να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να εντοπίσουν τη σφαίρα στο σώμα του. Τελικά, ο Γκάρφιλντ υπέκυψε στα τραύματά του μετά από έξι μήνες και 15 ημέρες από την ημέρα της ορκωμοσίας του. Το παράδοξο της ιστορίας; Ο θάνατός του δεν προήλθε από το τραύμα της σφαίρας, αλλά λόγω λοίμωξης που προκλήθηκε από παρατεταμένη ανίχνευση στην πληγή από γιατρούς με άπλυτα χέρια.