Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν τα μέτρα υποστήριξης των Κούρδων του Ιράκ αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη και τη Γάζα.

Η Ιταλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι έχει προταθεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για να διαδεχτεί την Άστον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό της RAI, η Μογκερίνι είπε πως η Ρώμη προτίθεται να υποστηρίξει τους Κούρδους του Ιράκ, που μάχονται τους ακραίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν μιλώ για στρατιωτική επέμβαση αλλά για μια ενέργεια υποστήριξης του στρατού της ανεξάρτητης κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη αναγκαιότητα» να σταματήσει η προέλαση των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους.

«Πολλές χώρες κινητοποιούνται ήδη, όμως απαιτείται μια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συνέχισε η Μογκερίνι, υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμη, μαζί με την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση παράδοσης όπλων στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές.

«Είναι οι μοναδικοί που μπορούν να υπερασπιστούν τους χριστιανούς όμως δεν είναι πολλοί, περίπου 50.000, και διαθέτουν μόνο Καλάσνικοφ, σε ένα μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 1000 χιλιομέτρων», είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Λάπο Πιστέλι μετά την επιστροφή του από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράκ την Κυριακή και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, έγραψε επίσης στην Άστον ζητώντας της να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των Κούρδων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όπλων.