Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, να συνεργαστεί με το νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό του Ιράκ ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Μπαρζανί εξέφρασε τη στήριξή του στο νέο πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι αλλά και την προθυμία του να συνεργαστεί μαζί του «και με άλλους ηγέτες για να ενώσουμε τις διάφορες κοινότητες του Ιράκ» ώστε να αντιμετωπιστούν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

Από το Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε επίσης το διορισμό του Αμπάντι και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σύντομα στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο γενικός γραμματέας του παναραβικού οργανισμού Νάμπιλ αλ Αράμπι ευχήθηκε στον Αμπάντι «να καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του ιρακινού λαού».

Την ικανοποίησή της για το διορισμό του Αμπάντι εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επικρίνει σφοδρά τον προκάτοχό του, Νούρι αλ Μάλικι, για την πολιτική που ακολουθούσε στο Ιράκ και κυρίως για τον αποκλεισμό των σουνιτών από την πολιτική ζωή της χώρας.

«Πρόκειται για μια καλή είδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τζέντα, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του ιρακινού προέδρου, Φουάντ Μασούμ, να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αμπάντι. Τα συγχαρητήρια του στον Αμπάντι απέστειλε και ο βασιλιάς Αμπντάλα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA.