Μέσω Facebook προτίμησε να κάνει γνωστή την απόφασή του να εγκαταλείψει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο μέχρι πριν λίγες ώρες επικεφαλής του, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Πρόκειται για κίνηση που ξάφνιασε μεγάλο μέρος της ηγεσίας του κόμματος και των υποστηρικτών του, ενώ απέδειξε για ακόμη μια φορά το πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία.

«Ντρέπομαι για το ότι στο κόμμα μου, τις τελευταίες 20 ημέρες γίνεται αναφορά μόνο σε καρέκλες και σε νέα, ανοιχτή εκλογή ηγεσίας, ενώ στην χώρα μας ξεσπά τρίτο κύμα κορονοϊού, υπάρχει το πρόβλημα της ανεργίας, των επενδύσεων και η ανάγκη να οικοδομήσουμε μια ελπίδα, ιδίως για τις νέες γενιές», τόνισε ο Τζινγκαρέτι.

«Από τη στιγμή που ο στόχος είμαι εγώ, για το καλό του κόμματος και της χώρας, δεν μπορώ παρά να κάνω μια ακόμη κίνηση για να ξεμπλοκάρει η κατάσταση. Τώρα όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κίνηση αυτή συνδέεται με σειρά θεμάτων που ετέθησαν μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι: το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπέδειξε ούτε μια γυναίκα για υπουργική θέση και πολλοί εσωκομματικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν τον Τζινγκαρέτι για έλλειψη «ισχυρής ατζέντας».

Επίσης, πριν δυο ημέρες, προέκυψε ένα ακόμη πρόβλημα: σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες, σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναλάβει την ηγεσία των Πέντε Αστέρων, το ποσοστό των «πεντάστερων» στην πρόθεση ψήφου μπορεί να αγγίξει το 22%, ενώ οι «δημοκρατικοί» δεν πρόκειται να καταφέρουν να ξεπεράσουν το 14%.

Aναμένεται, τώρα, η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην επιλογή νέου επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Lo stillicidio non finisce. Mi vergogno che nel Pd, partito di cui sono segretario, da 20 giorni si parli solo di…

Posted by Nicola Zingaretti on Thursday, March 4, 2021
TAGS