Μετά από δύο χρόνια μελετών, το μουσείο Mauritshuis της Χάγης αποκάλυψε ένα πανόραμα 10 δισεκατομμυρίων pixel του πιο γνωστού πίνακα του Γιοχάνες Βερμεέρ, «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», αναφέρουν τα ολλανδικά ΜΜΕ.

Με επικεφαλής τους Εμίλιεν Λέοναρντ και Βενσάν Σαμπατιέ της Hirox Europe, το πρότζεκτ πέτυχε να δημιουργήσει μια εικόνα απίστευτα λεπτομερειακής ανάλυσης που επιτρέπει σε όλους να δουν το έργο με άλλο μάτι, που φέρνει στο φως πλευρές άγνωστες μέχρι πρότινος.

«Είναι εκπληκτικό πόσο υψηλής ποιότητας ultramarine blue χρησιμοποίησε στη μαντίλα του κοριτσιού. Αυτή η μπλε χρωστική ουσία ήταν, τον 17ο αιώνα, πιο πολύτιμη και από τον χρυσό», λέει η Αμπι Βάντιβερ, επιμελήτρια του μουσείου και επικεφαλής του πρότζεκτ.

«Το γεγονός πως [ο πίνακας] είναι ακόμη ένα μυστήριο, κάνει τον κόσμο να επανέρχεται και το διατηρεί συναρπαστικό και φρέσκο. Είναι καλό που παραμένουν κάποια μυστήρια και καθένας μπορεί να κάνει υποθέσεις, επιτρέπει στον κόσμο την προσωπική ερμηνεία του για το “Κορίτσι” αυτό», προσθέτει.

Χρησιμοποιώντας το 3D ψηφιακό μικροσκόπιο της Hirox, οι δυο τεχνικοί κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν εικόνα του πίνακα που επιτρέπει ζουμ στην επιφάνειά του, μεγεθύνοντάς την 700 φορές.

Χάρη στο σκανάρισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ολλανδός ζωγράφος είχε ζωγραφίσει βλεφαρίδες στο κορίτσι, κάτι που αμφισβητεί την προηγούμενη ερμηνεία ότι επίτηδες είχε επιλέξει να μην το κάνει για να δηλώσει ένα εξιδανικευμένο πρόσωπο.

Δείτε εδώ το πανόραμα 10 δισ. πίξελ του πίνακα.