Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ονόμασε την υπουργό Εξωτερικών της χώρας του, την Φεντερίκα Μογκερίνι, υποψήφια για να διαδεχθεί την Κάθριν Άστον, στη θέση της Ύπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε την υποψηφιότητα —η οποία ήταν γενικά αναμενόμενη— σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η οποία του εστάλη χθες το βράδυ.

Η Μογκερίνι, 41 ετών, θεωρείται ότι είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την διαδοχή της Άστον στην ηγεσία της διπλωματίας της ΕΕ και για μια θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ωστόσο ορισμένα κράτη της ΕΕ εκφράζουν ανησυχία τόσο για την έλλειψη εμπειρίας της Μογκερίνι στη διεθνή σκηνή, όσο και για το γεγονός ότι η πολιτικός διάκειται ευνοϊκά, όπως λένε, έναντι της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής υποψηφιότητες για τα μέλη της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν υποβάλει οι 25 από τις 28 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Γιούνκερ σήμερα.

Δύο χώρες, οι οποίες σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές είναι το Βέλγιο και η Βουλγαρία, δεν υπέβαλαν ως όφειλαν τα ονόματα των δικών τους υποψηφίων έως την καθορισμένη προθεσμία της 31ης Ιουλίου.

Η επόμενη Κομισιόν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014.