Η σύλληψη της συζύγου του φυλακισμένου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα Τρίτη (23/2) είναι ένα θέμα που αφορά τις αμερικανικές αρχές δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, προτρέποντας ταυτόχρονα την Ουάσινγκτον να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτήν.

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, 31 ετών, συνελήφθη σε ένα αεροδρόμιο έξω από την Ουάσινγκτον και κατηγορείται ότι βοηθούσε τον Γκουσμάν να συνεχίσει να διοικεί το καρτέλ του μέσα από τη φυλακή.

Ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει η αμερικανική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

«Είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε, εικάζοντας ότι η σύλληψή της ενδέχεται να συνδέεται με την υπόθεση του πρώην υπουργού Ασφάλειας του Μεξικού, του Χενάρο Γκαρσία Λούνα, σε βάρος του οποίου έχει επίσης ασκηθεί δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η Κορονέλ Αϊσπούρο, μια πρώην νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς, παρακολούθησε από κοντά τη δίκη του συζύγου της στη Νέα Υόρκη, πριν από δύο χρόνια. Ο Γκουσμάν καταδικάστηκε για την κατηγορία της εισαγωγής τόνων ναρκωτικών ουσιών στις ΗΠΑ.

Η ίδια κατηγορείται τώρα για συνωμοσία με σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών, όπως ηρωίνης, κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης, και αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα.