Τεταμένη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Μιανμάρ με τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να δικαιολογεί τη Δευτέρα το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «εκλογικές απάτες» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Νοέμβριο.

«Διεξάγουμε έρευνα σε βάρος των υπεύθυνων αρχών σε ό,τι αφορά τις εκλογικές απάτες», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Myawaddy TV, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Στο διάγγελμά του ο στρατηγός Μιν υποσχέθηκε ότι η χούντα θα οργανώσει νέες εκλογές και θα παραδώσει την εξουσία στον νικητή. Πρόσθεσε ότι η εκλογική επιτροπή πρέπει να αναδιοργανωθεί, επειδή χρησιμοποίησε την πανδημία της Covid-19 ως πρόσχημα και δεν επέτρεψε να διεξαχθεί μια δίκαιη προεκλογική εκστρατεία.

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, απειλώντας ότι θα κάνει χρήση βίας για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου οι αστυνομικοί είχαν σχηματίσει τρεις γραμμές, απέναντι από τους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά της χούντας και καλούσαν την αστυνομία να υπηρετήσει τον λαό και όχι τους στρατιωτικούς.

Σε μια πινακίδα που τοποθέτησε η αστυνομία στον δρόμο αναφέρεται ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν αληθινές σφαίρες αν οι συγκεντρωμένοι σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών στη Ναϊπιτάου.

Βρετανία, ΕΕ και άλλες χώρες ζητούν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο μεταξύ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ενωση και 19 ακόμη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν τη Δευτέρα την επείγουσα σύγκληση του συμβουλίου για να συζητηθεί η κατάσταση στην Μιανμάρ (Βιρμανία) μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το αίτημα αποτελεί «απάντηση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Μιανμάρ, τις καταχρηστικές κρατήσεις πολιτικών αξιωματούχων δημοκρατικά εκλεγμένων και μελών της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε οι πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Εθνη στην Γενεύη Τζούλιαν Μπρέιθγουέιτ.

«Οφείλουμε να απαντήσουμε επειγόντως στην δοκιμασία που περνά ο βιρμανικός λαός και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτητα», δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου.

Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 22 Φεβρουαρίου.