«Απεγνωσμένα» χρειάζονται οι ΗΠΑ την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο για την προώθηση του πακέτου βοήθειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19, όπως προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, επικαλούμενη τις νέες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο.

«Την προηγούμενη χρονιά, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Με την ανάπτυξη που προβλέπει το CBO, θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσει και πάλι η χώρα σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης» του εργατικού δυναμικού της, ανέφερε η Γέλεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού μίλησε χθες με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για το προτεινόμενο από τον Μπάιντεν Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το CBO επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του τη Δευτέρα προς την κατεύθυνση πιο θετικών προβλέψεων για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το 2021, όμως η πλήρης αποκατάσταση των θέσεων εργασίας, στο επίπεδο πριν από την πανδημία, δεν αναμένεται να καταγραφεί πριν το 2024, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Συζήτηση με το ΔΝΤ

Η Γέλεν και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συμφώνησαν στην ανάγκη για πολυμερείς λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ευπάθειες, που προκαλούνται από το χρέος των χωρών, και άλλα ζητήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, όπως ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία της Γέλεν με την Γκεοργκίεβα ήταν η τελευταία σειράς τηλεφωνικών επικοινωνιών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομίας μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η υπουργός Γέλεν εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί στενά με το ΔΝΤ για τις προτεραιότητες συνέχισης της αποτελεσματικής αντίδρασης στην πανδημία COVID-19, για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τη μάχη κατά της οικονομικής ανισότητας, αλλά και της δυναμικής αντιμετώπισης της απειλής από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η Γκεοργκίεβα σε μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter χαρακτήρισε το τηλεφώνημα «θερμό και παραγωγικό».

«Συμφωνήσαμε ότι η μάχη κατά της πανδημίας, η ενίσχυση της ανάπτυξης, η μάχη κατά της ανισότητας των εισοδημάτων, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κορυφαίες προτεραιότητες, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι η παγκόσμια συνεργασία για την υποστήριξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα», έγραψε η Γκεοργκίεβα στο Twitter, προσθέτοντας: «To 2021, είναι μία καθοριστική χρονιά δράσης!»

TAGS