Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στη Γάζα κι εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων και στις δύο πλευρές, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές και οι παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον στόχων στην ισραηλινή επικράτεια.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόσθεσε πως πρόκειται να έχει επίσης μια συνομιλία με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ψάκι επισήμανε πως ο Κέρι και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να λάβουν μέτρα για την προστασία των αμάχων.

«Ανησυχούμε για την ασφάλεια των αμάχων και τις δύο πλευρές», είπε η Ψάκι, αναφερόμενη «στους κατοίκους του νότιου Ισραήλ που είναι να αναγκασμένοι να ζουν υπό την απειλή που θέτει το γεγονός ότι εκτοξεύονται από τους Παλαιστίνιους ρουκέτες και τους πολίτες στη Γάζα».