Οι κάτοικοι της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ έχουν πια τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν εναλλακτικό δρόμο για το τι θα απογίνει το θνητό τους σώμα μετά τον θάνατο.

Η πολιτεία έδωσε το πράσινο φως για τη λεγόμενη «ανθρώπινη κομποστοποίηση» και ήδη δύο εταιρίες έχουν στα χέρια τους τις πρώτες σορούς, η Herland Forest και η Recompose.

Αυτές εξηγούν πως η κομποστοποίηση του ανθρώπινου σώματος είναι μια φυσική, οργανική διαδικασία αποσύνθεσης.

Ο υπεύθυνος της Herland Forest, Walt Patrick, εξηγεί πως πρόκειται ουσιαστικά για μια επένδυση, καθώς η διαδικασία χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Όλα ξεκινούν με την τοποθέτηση του πτώματος σε μια δεξαμενή, η οποία γεμίζεται με 750 κιλά τσιπ ξύλου. Στο μείγμα ρίχνονται επίσης βακτήρια, πρωτόζωα και μύκητες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, ενώ το δοχείο έχει σταθερή παροχή οξυγόνου.

Ηλιακά πάνελ παρέχουν τέλος τη θερμότητα που χρειάζεται για να διευκολυνθεί η αποσύνθεση.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι 4 δοχεία 200 κιλών το καθένα με πλήρως λειτουργικό λίπασμα. Η οικογένεια του εκλιπόντος έχει τη δυνατότητα να κρατήσει όλη την ποσότητα ή να χαρίσει ένα τμήμα της για τα δάση της πολιτείας.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον επέτρεψε το 2019 την ανθρώπινη κομποστοποίηση, η οποία θεωρείται μάλιστα «πράσινη» μέθοδος, καθώς καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από την αποτέφρωση.