Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την επανεκλογή του πρώτου στο Σώμα, για να συζητήσουν «τις προτεραιότητες της Ευρώπης», όπως ανέφερε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη και επέλεξε να κάνει την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα αυτή στο Παρίσι.

«Είναι σημαντικό, εξελέγη χθες και ήρθε στο Παρίσι την επομένη», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Μετά τις συνομιλίες, διάρκειας μιας ώρας, που είχε με τον Ολάντ, ο Σουλτς έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

«Συζήτησαν για τις προτεραιότητες της Ευρώπης» και συγκεκριμένα για τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις κατευθύνσεις της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «να δεσμευτεί σε ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες».

Οι πηγές εξήγησαν επίσης ότι ο Ολάντ και ο Σουλτς έχουν παρόμοιες απόψεις για πολλά θέματα, όπως για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις, την αναγκαιότητα για ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν τον Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής, στις 16 Ιουλίου, θα συζητήσουν τα ονόματα των υποψηφίων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά και για το ποιος θα αναλάβει Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, στη θέση της Κάθριν Άστον.