Μια έκταση 200.000 στρεμμάτων έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση της Σενεγάλης στην πολυεθνική εταιρία Senhuile-Senéthanol αγνοώντας τις κραυγές 9.000 ανθρώπων που μένουν χωρίς τη γη που τους εξασφαλίζει το βασικό εισόδημά τους.

Η ActionAid συγκεντρώνει υπογραφές για να πιέσει την πολυεθνική εταιρία να σταματήσει την αρπαγή στο www.actionaid.gr/LandForSenegal.

Το 2011, η κυβέρνηση της Σενεγάλης παραχώρησε μια τεράστια περιοχή στα βόρεια της χώρας προς εκμετάλλευση στην ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρία Senhuile-Senéthanol. Στην περιοχή περιλαμβάνονται 37 χωριά και ζουν περίπου 9.000 άνθρωποι που έχασαν τη γη στην οποία βοσκούσαν τα ζώα τους και καλλιεργούσαν τη τροφή τους. Η εταιρία δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, δεν τους αποζημίωσε για τη γη τους, ενώ σε σχετική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης που έκανε στην περιοχή, περιέλαβε μόνο 6 χωριά.

Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να χάσουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, τα ξύλα για φωτιά και στα βοσκοτόπια κι έτσι αναγκάζονται να ξεπουλήσουν τα ζώα τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Εμποδίζεται ακόμα και η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, αφού τεράστιες εκτάσεις περιφράχθηκαν και δρόμοι και μονοπάτια έκλεισαν. Τρία παιδιά πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τεχνητό κανάλι γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός.

Πώς θα αντιδρούσαμε αν πωλούνταν η Σαντορίνη; Αν χωρίς προειδοποίηση μαθαίναμε ότι έχουμε χάσει τη γη μας; Στη Σενεγάλη η έκταση είναι 3 φορές μεγαλύτερη από τη Σαντορίνη και όταν οι κάτοικοι διαφώνησαν και αντέδρασαν, αντιμετωπίστηκαν βίαια. Δύο κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά από δυνάμεις καταστολής σε διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρίας.

«Μπορούν να μας χτυπήσουν γιατί είναι πιο δυνατοί από εμάς. Μπορούν να μας σκοτώσουν. Όμως, ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε» δήλωσε η Dieynaba Alpha Omar Sow, κάτοικος του χωριού Alhamdou Njurki.

«Κάθε μέρα κλαίμε. Κανένας μας δεν θέλει αυτό το έργο. Όμως, όλοι είναι εναντίον μας. Η κυβέρνηση είναι εναντίον μας. Η αστυνομία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη» πρόσθεσε ο αρχηγός του χωριού Wouri Daillo.

Δεν είναι μόνοι τους. Ήδη 60.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει την επείγουσα έκκληση της ActionAid ζητώντας από την εταιρία να σταματήσει άμεσα όλες τις δραστηριότητες και να αποσυρθεί από την περιοχή.

Συνολικά στον κόσμο, οι εκτάσεις που ήταν πηγή εισοδήματος για φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους και τώρα εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρίες είναι τεράστιες. Υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή 4,5 φορές η έκταση της Ελλάδας.

Προσθέστε τη δική σας υπογραφή στο www.actionaid.gr/LandForSenegal