Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα επιβεβαίωσε σήμερα σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη σε 30 χρόνια κάθειρξης του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού της Ρουάντας, Ογκιστέν Μπιζιμούνγκου, για την εμπλοκή του στη γενοκτονία του 1994.

«Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ομόφωνα την ποινή των 30 ετών κάθειρξη», δήλωσε ο δικαστής Τέοντορ Μέρον.

Στις 17 Μαΐου 2011 ο στρατηγός είχε κριθεί ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το ίδιο δικαστήριο. Ο Μπιζιμούνγκου είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη, όμως είχε ασκήσει έφεση, όπως και ο εισαγγελέας ο οποίος ζητούσε να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.

Ο στρατηγός Μπιζιμούνγκου είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους που προσήχθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, που βρίσκεται στην Αρούσα της Τανζανίας και δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1994 από τον ΟΗΕ για να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία στη χώρα της Αφρικής, κατά την οποία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον οργανισμό, περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της μειονότητας των Τούτσι.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατηγός είχε εκφωνήσει μια ομιλία με την οποία υποκινούσε στη σφαγή των Τούτσι στις 7 Απριλίου 1994 στην κοινότητα Μουκίνγκο, ενώ δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει τα εγκλήματα που διέπραξαν υφιστάμενοί του.