Μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης έχει αναπτύξει μυστικά στο Ιράκ το Ιράν και μεταφέρει αεροπορικώς καθημερινά στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει την ιρακινή ηγεσία στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Στολίσκος μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil, που δεν είναι οπλισμένα και δεν έχουν επιθετικές δυνατότητες, έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Αλ-Ρασίντ κοντά στη Βαγδάτη, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Στο αεροδρόμιο αυτό, η Τεχεράνη έχει στήσει ένα κέντρο παρακολούθησης επικοινωνιών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δέκα αξιωματικοί της επίλεκτης Δύναμης αλ Κοντς, του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, βρίσκονται επίσης στο Ιράκ σε συμβουλευτική αποστολή, για να συντονίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚΙΛ και για να βοηθήσουν στην συγκρότηση σιιτικών πολιτοφυλακών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ίδιος ο διοικητής της Δύναμης και πρόσωπο του περιβάλλοντος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Βαγδάτη κατά το τελευταίο διάστημα.

Ιρανική αερογέφυρα μεταφέρει επίσης δύο φορές την ημέρα στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικά τροφοδοσίας των ιρακινών δυνάμεων. Σύμφωνα με επίσημη πηγή, «δεν πρόκειται για βαρύ οπλισμό, αλλά όχι και για πολύ ελαφρύ, όπως ελαφρά όπλα και πυρομαχικά».

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη έχει παρατάξει στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο 10 μεραρχίες του τακτικού στρατού και της Δύναμης Αλ Κοντς, έτοιμες να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που η Βαγδάτη ή οι ιεροί τόπου του σιιτικού ισλάμ δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ.