Με επιστολή της στις διπλωματικές αποστολές των άλλων χωρών στο Όσλο, η πρεσβεία της Κίνας στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, ενημερώνει τους διπλωμάτες για τη στάση της απέναντι στον Λιού Σιαομπό και «προειδοποιεί» να μην παραστούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης.

Η τελετή βράβευσης του Σιαομπό, πρόκειται να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, στο δημαρχείο του Όσλο, όπου έχουν προσκληθεί όλοι οι πρεσβευτές στη Νορβηγία.

«Λάβαμε επιστολή που εξηγεί τη θέση της Κίνας και η οποία μας ζητεί να μην πράξουμε κάτι που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Κίνα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο αναπληρωτής πρεσβευτής της σουηδικής πρεσβείας στο Οσλο Ολοφ Χούλντγκρεν.

«Δεν μας ζητεί απερίφραστα να μην συμμετάσχουμε στην τελετή, αλλά, εάν διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές, είναι αρκετά σαφές», πρόσθεσε.

Διπλωμάτης άλλης δυτικής χώρας, που δεν κατονομάζεται, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την κινεζική επιστολή. «Η επιστολή δεν μας καλεί αμέσως να μην συμμετάσχουμε, αλλά περιέχει υπονοούμενο. Μας προειδοποιεί να μην πράξουμε τίποτε που έρχεται σε αντίθεση με τα κινεζικά συμφέροντα», κατέληξε.

Και οι δύο διπλωμάτες διευκρίνισαν ότι οι πρεσβευτές τους θα είναι παρόντες στην τελετή.