Την επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών σε αυτούς που εμπλέκονται στη σύλληψη περισσότερων από 50 ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ εξετάζει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε μια κίνηση που είναι πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με το Πεκίνο, ο Μάικ Πομπέο σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ θα επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Ο Μάικ Πομπέο εκφράζει επίσης τον «αποτροπιασμό» του για τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη στο πλαίσιο καταστολής την Τετάρτη και σημειώνει: «Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την αυθαίρετη κράτηση ή παρενόχληση Αμερικανών πολιτών».

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε 53 ανθρώπους σε εφόδους που πραγματοποίησε κατά ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας χθες Τετάρτη κατά την μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής που πραγματοποιούν οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας από πέρυσι που η Κίνα επέβαλε νόμο για την ασφάλεια ο οποίος έχει στόχο, σύμφωνα με τους επικριτές του, την καταστολή των διαφωνούντων στο Χονγκ Κονγκ.

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν βρίσκεται ο Αμερικανός δικηγόρος Τζον Κλάνσεϊ, όπως δήλωσε πηγή του γραφείου στο οποίο εργάζεται.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι οι συλλήψεις αυτές προκαλούν «οργή και συνιστούν υπενθύμιση της περιφρόνησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για το λαό του και την κυριαρχία του νόμου».

«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών σε οποιοδήποτε και όλα τα πρόσωπα και τις οντότητες που εμπλέκονται στην εκτέλεση αυτής της επίθεσης στον λαό του Χονγκ Κονγκ» σημείωσε ο Πομπέο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Επίσης θα «εξετάσει περιορισμούς κατά της Οικονομικής και Εμπορικής Υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ στις ΗΠΑ και θα προχωρήσει σε επιπρόσθετες άμεσες δράσεις κατά αξιωματούχων που έχουν υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Χονγκ Κονγκ».

Οι ΗΠΑ θα καταβάλουν «βαρύ τίμημα» για την ανάμειξή τους

Οι ΗΠΑ θα καταβάλουν «βαρύ τίμημα» για την ανάμειξή τους, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, μετά την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς που εμπλέκονται στις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ και ότι η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ θα επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.