Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Λιβύης καταδίκασαν σήμερα την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας τους για τη σύλληψη ενός υπόπτου που φέρεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, το 2012.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάλεχ αλ Μαργάνι, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Τρίπολης στην υπόθεση αυτή, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να παραδώσει τον Άχμεντ Άμπου Χατάλα ώστε να δικαστεί στη Λιβύη.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτό το λυπηρό πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της Λιβύης», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Σαΐντ Λασούεντ, οι λιβυκές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Χατάλα συνελήφθη την Κυριακή κοντά στη Βεγγάζη, σε επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων σε συνεργασία με πράκτορες της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο.
Η λιβυκή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «είναι δικαίωμα της Λιβύης να δικάσει τον Άμπου Χατάλα στο έδαφός της, σύμφωνα με τους δικούς της νόμους και ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να τον παραδώσει για να οδηγηθεί ενώπιον της λιβυκής δικαιοσύνης», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μαργάνι σημείωσε ότι σε βάρος του Χατάλα οι αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ήταν οι κατηγορίες. Πρόσθεσε ότι ο ύποπτος δεν είχε συλληφθεί «λόγω της κατάστασης» που επικρατούσε στη Βεγγάζη, η οποία έχει μετατραπεί σε προπύργιο των ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ο Χατάλα αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτήν του «φόνου κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον ομοσπονδιακής υπηρεσίας» ενώ υπάρχει ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον να του απαγγελθούν και άλλες. Εάν κριθεί ένοχος από τα αμερικανικά δικαστήρια κινδυνεύει να καταδικαστεί ακόμη και σε θάνατο.