Δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους έναν δήμαρχο και δικαστικούς, συνέλαβαν οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς φέρονται να είναι μέλη ή να συνεργάζονται με την τρομακτική συμμορία που είναι γνωστή ως Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) — μιας από τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις, η οποία σπέρνει τον τρόμο.

«Στέλνουμε δυνατό μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα, συλλάβαμε ένα ολόκληρο δίκτυο 110 προσώπων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Ροχέλιο Ρίβας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Από τα 110 πρόσωπα που συνελήφθησαν, τα περισσότερα φέρονται να είναι μέλη της συμμορίας και κατηγορούνται για δολοφονίες και εκβιάσεις με σκοπό την απόσπαση χρημάτων. Είναι ανάμεσα σε 322 ανθρώπους σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης στις περιφέρειες Ουσουλουτάν, Σαν Μιγκέλ, Λα Ουνιόν και Μορασάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν χθες φιγουράρει ο Ριέλ Γουέρνερ Μαρτίνες, δήμαρχος της πόλης Ελ Τρανσίτο, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, καθώς κατηγορείται πως ήταν ο άνθρωπος που απεργάστηκε τους φόνους δύο μελών του δημοτικού συμβουλίου από μέλη της MS-13 μεταξύ του Αυγούστου του 2018 και του Απριλίου του 2019.

Κι άλλοι υπάλληλοι του δήμου του Ελ Τρανσίτο συνελήφθησαν επίσης καθώς φέρονται να «ενέχονται» στους φόνους, όπως διευκρίνισε μέσω Twitter ο γενικός εισαγγελέας Ραούλ Μελάρα. Πρόσθεσε ότι στα πρόσωπα που συνελήφθησαν συγκαταλέγονται και δύο δικαστικοί υπάλληλοι της περιφέρειας Ουσουλουτάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ρίβας, πολλά ηγετικά στελέχη της MS-13 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

«Με αυτή την επιχείρηση, καταφέρνουμε σκληρό πλήγμα στις εγκληματικές δομές οι οποίες δρουν στον ανατολικό τομέα», της χώρας, διαβεβαίωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Το Σαλβαδόρ (6,6 εκατ. κάτοικοι) είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, εξαιρουμένων μόνο εμπόλεμων ζωνών: Το 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε στις 35,6 ανά 100.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι από τους φόνους αυτούς αποδίδονται στις συμμορίες ή μάρας.

Οι μάρας μετρούν περίπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ, 17.000 από τα οποία βρίσκονται στη φυλακή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.