Με σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Βερολίνου, η γερμανική κυβέρνηση ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, να θέσει το θέμα της βελτίωσης των ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων, την ερχόμενη εβδομάδα στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Ομάδα εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Κορυφής των «27» το Δεκέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο και επιφόρτισε
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Ζάιμπερτ, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η Γερμανία είναι βασικός κόμβος στην Ευρώπη για τις αερομεταφορές εμπορευμάτων, πολύ δε περισσότερο για τη διακίνηση εμπορευμάτων αεροπορικώς μεταξύ Μέσης Ανατολής και βόρειας Αμερικής.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε το περιστατικό με το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο που έφτασε χθες στην καγκελαρία από την Ελλάδα.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μαζί με τον υπουργό καγκελαρίας, Ρόλαντ Ποφάλα, επισκέφθηκαν το τμήμα ταχυδρομείου της καγκελαρίας, όπου εντοπίστηκε χθες το πακέτο και ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους για τις μεθόδους πρόληψης και ελέγχου ύποπτων ταχυδρομικών αποστολών, καθώς και για τη χθεσινή ελεγχόμενη ανατίναξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά πακέτου.

Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Κολωνίας/Βόννης άκρως επικίνδυνο πακέτο-βόμβα σε κουτιά μελάνης για εκτυπωτές που προερχόταν από την Υεμένη.

Μετά και το πακέτο-βόμβα που έφτασε χθες στην καγκελαρία του Βερολίνου, η Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι οι βόμβες που βρέθηκαν τελευταία στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ και ει δυνατόν σε παγκόσμια κλίμακα».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» η Α. Μέρκελ πρόσθεσε ότι «η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα». Σημειώνει ότι με την «εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις. Μολαταύτα δε θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ Σναρενμπέργκερ. Άσκησε κριτική για τα προβλήματα ασφάλειας που υπάρχουν στις αερομεταφορές εμπορευμάτων. «Οι σχετικοί έλεγχοι είναι πολύ λίγοι», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους ελέγχους προσώπων, μολονότι και τα επιβατικά αεροσκάφη μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων.