Ο πρόεδρος του Κέντρου για τη Διεθνή Συνεργασία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (CIRSD) Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, πως «οι εντάσεις και κρίσεις σε διάφορες περιοχές ανά τον πλανήτη, σήμερα, δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτές των αρχών του 20ου αιώνα».

«Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (ο Μεγάλος Πόλεμος) είναι, δίχως αμφιβολία, ένα ζωτικής σημασίας γεγονός της σύγχρονης περιοχής» τόνισε ο κ. Γέρεμιτς, στην εισήγησή του στο συνέδριο, με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Τραγωδία του 1914 και ο Πολυπολικός Κόσμος του 2014: Ιστορικά Διδάγματα».

«Οι σημερινές συνθήκες είναι στενά συνδεδεμένες με την τελευταία εκατονταετία. Κατά πολλούς, προφανείς τρόπους, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έστησε το σκηνικό για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει μείνει χαραγμένος στην μνήμη για την απεχθή περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και την καταπάτηση των ηθικών ορίων, που γινόταν με απίστευτη αγριότητα» υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γέρεμιτς.

«Όλα αυτά τα τρομακτικά γεγονότα, λέγεται κάποιες φορές πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχαν καταφύγει στη χρήση όπλων το 1914» σημείωσε ο κ. Γέρεμιτς, πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Τότε, όπως και τώρα, είχαμε μια συνεχή αλληλεπίδραση των εσωτερικών και διεθνών παραγόντων, που καθιστά δύσκολη την επίλυση συγκεκριμένων διενέξεων. Και, όταν τελικά επιτυγχάνεται μια κάποια λύση, είναι συχνά εξαιρετικά ασταθής» υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.

«Τότε, όπως και τώρα, οι υποκρυπτόμενες προθέσεις των πιο σημαντικών “παικτών” ήταν συχνά ασαφείς τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι σε τρίτους, γεγονός που δημιουργούσε έλλειψη εμπιστοσύνης και ανεπαρκή δέσμευση ως προς την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως και τότε και τώρα υπήρχαν εργώδεις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώσης προκειμένου να πειστεί για την επιθετικότητα της μιας πλευράς και τις ειρηνικές προθέσεις της άλλης.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουκρανία, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο.

«Όλοι φαίνονται να είναι σε χειρότερη θέση σήμερα απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο, όταν μια ανεύθυνη ηγεσία έφερε την Ουκρανία στη θέση να πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης παρά το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πολιτική και οικονομική σταθερότητα χωρίς να μπορεί να συνεργάζεται και με τις δύο» υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.

Επεσήμανε δε, ότι οι πολίτες της Ουκρανίας βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής αναταραχής, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία δοκιμάζονται από επιδείνωση των πολιτικών τους δεσμών, γεγονός που έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

«Η εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει “εξαφανιστεί” κατά ένα μεγάλο μέρος και έχει αντικατασταθεί από αμοιβαία καχυποψία και αισθήματα περιφρόνησης» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η ατμόσφαιρα ξαφνικά θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο, με τη συνεργασία σε πολλά θέματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να είναι σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολη έως αδύνατη.