Να φορέσουν και πάλι τις μαθητικές ποδιές, οι οποίες είχαν καταργηθεί πριν από σχεδόν 50 χρόνια, καλούνται οι μαθητές στη νότια γαλλική πόλη Μπεζιέ, μετά το θρίαμβο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές.

Ο Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος εξελέγη το Μάρτιο δήμαρχος του Μπεζιέ με την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, έχει ήδη εισαγάγει τοπικούς νόμους βάσει των οποίων τα παιδιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο από τις 11 μ.μ. μέχρι την αυγή, ενώ οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης απαγορεύεται να κρεμούν ρούχα στα μπαλκόνια τους για να στεγνώσουν στη διάρκεια της ημέρας.

Τώρα, μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, στις οποίες ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ψήφισε υπέρ του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, το οποίο τάσσεται και κατά του ευρώ, ο Μενάρ ανακοίνωσε σχέδια να προσφέρει τυποποιημένες μαθητικές ποδιές σε όλους τους νεαρούς μαθητές.

«Κατά την άποψή μου, δεν είναι κακό να υπενθυμίζεται στον κόσμο, μ’ αυτή τη μαθητική ποδιά, πως όταν εισέρχεσαι στα σχολεία αυτής της δημοκρατίας, όλοι είναι ίσοι», είπε ο Μενάρ προς τους δημοτικούς συμβούλους στη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τρίτη, το βράδυ, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιοποίησε μια τοπική εφημερίδα.

Οι μαθητικές ποδιές και στολές εξαφανίσθηκαν από τα ως επί το πλείστον κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας μετά τις φοιτητικές ταραχές του Μαΐου 1968. Παραμένουν ωστόσο ένα πολιτικό θέμα το οποίο πολώνει την αριστερά και τη δεξιά στη Γαλλία.

Ένας συντηρητικός υπουργός Παιδείας είχε προτείνει το 2008 την επαναφορά της μαθητικής στολής με την αιτιολογία ότι βοηθάει ώστε να εξομαλύνονται οι διαφορές ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, ωστόσο δεν έγινε τίποτε καθώς επικριτές θεωρούν την ιδέα αυτή αυταρχική και αναχρονιστική.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.