Περισσότερα από 670 κρούσματα χολέρας, εκ των οποίων τα 23 ήταν θανατηφόρα, έχουν καταγραφεί στην Τζούμπα από την εμφάνιση της νόσου στα μέσα Μαΐου στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, το οποίο μαστίζεται από τον Δεκέμβριο από συγκρούσεις οι οποίες έχουν αναγκάσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Ως χθες 26 Μαΐου περισσότερα από 670 κρούσματα χολέρας είχαν καταγραφεί» σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Τζούμπα, δήλωσε ο Αμπντινάσιρ Αμπουμπακάρ της ομάδας επίβλεψης ασθενειών στο γραφείο στο Νότιο Σουδάν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Μεταξύ των κρουσμάτων αυτών είχαμε 23 νεκρούς», συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις κατοικημένες ζώνες της Τζούμπα.

Ύποπτα κρούσματα χολέρας έχουν επισημανθεί και σε άλλες πολιτείες, την Τζονγκλέι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και την πολιτεία του Άνω Νείλου, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες από τον Δεκέμβριο, όπως και σε αυτήν των Λιμνών, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αλλά «αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής πρόκειται μόνον για φήμες τις οποίες ερευνούμε», συνέχισε.

Η εμφάνιση χολέρας στο Νότιο Σουδάν προκαλεί φόβους για το ξέσπασμα μιας επιδημίας, την ώρα που περίπου 32.000 άνθρωποι, φοβούμενοι ότι θα τους σκοτώσουν ανάλογα με την καταγωγή τους, συνωστίζονται υπό τρομερές συνθήκες σε δύο βάσεις του ΟΗΕ στην Τζούμπα, ενώ επίσης περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Νοτιοσουδανοί επιβιώνουν χωρίς να έχουν πόσιμο νερό, στέγη και συνθήκες υγιεινής.

«Δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, μόνον ύποπτα κρούσματα» στις βάσεις του ΟΗΕ στην Τζούμπα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της τοπικής αποστολής του ΟΗΕ Minuss Αριάν Κουέντιερ, διευκρινίζοντας ότι γίνονται εξετάσεις.

Οι περίπου 79.000 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στις συνολικά οκτώ βάσεις του ΟΗΕ στην χώρα έχουν εμβολιαστεί, αλλά το εμβόλιο αυτό κατά της χολέρας είναι αποτελεσματικό μόνον κατά 65%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στο Νότιο Σουδάν μαίνονται από τις 15 Δεκεμβρίου μάχες ανάμεσα στον στρατό του προέδρου Σάλβα Κιρ και τις ανταρτικές δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ, οι οποίες συνοδεύονται από σφαγές και ωμότητες εθνοτικού χαρακτήρα κατά των αμάχων.