Μέχρι θανάτου μαχαιρώθηκε ένα μέλος του Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλωρύχων (NUM) της Νότιας Αφρικής, την ώρα που κατευθυνόταν προς την εργασία του στο ορυχείο της εταιρείας Anglo American Platinum, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο. Πρόκειται για την πέμπτη παρόμοια δολοφονία που σημειώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το αντίπαλο συνδικάτο, το AMCU, έχει κηρύξει απεργία η οποία διαρκεί 17 εβδομάδες, από τις 23 Ιανουαρίου, στα ορυχεία των εταιρειών Lonmin, Anglo American Platinum και Impala Platinum.

Το μέλος του NUM, ένας υπήκοος Μοζαμβίκης, δολοφονήθηκε σε έναν καταυλισμό που έχουν στήσει οι απεργοί μεταλλωρύχοι στην πόλη Ρούστενμπουργκ την ώρα που κατευθυνόταν προς το ορυχείο της Amplats, 100 χιλιόμετρα πιο βόρεια, ανακοίνωσε το συνδικάτο.

«Είναι ένα από τα μέλη του NUM που επέστρεψε στην εργασία του την προηγούμενη εβδομάδα. Είχε δεχθεί απειλές ότι θα πρέπει να πάψει να πηγαίνει στη δουλειά του από τους απεργούς», επεσήμανε το συνδικάτο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του AMCU και των μεταλλευτικών εταιρειών ξεκίνησαν και πάλι χθες Τετάρτη, σχεδόν ένα μήνα αφού ο πρώτος γύρος περιήλθε σε αδιέξοδο.

Το Amcu ζητεί να αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 12.500 ραντ (860 ευρώ) μηνιαίως, χωρίς τα μπόνους, σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι εταιρείες έχουν αναθεωρήσει την πρότασή τους να φτάσουν στο ποσό αυτό ως το 2017, περιλαμβανομένων όμως των μπόνους.

Πρόκειται για την απεργία με τη μεγαλύτερη διάρκεια και το μεγαλύτερο κόστος στη μεταλλευτική ιστορία της Νότιας Αφρικής.

Από την απεργία οι μεταλλευτικές εταιρείες Lonmin, Anglo American Platinum και Impala Platinum έχουν χάσει 18,6 δισεκατομμύρια ραντ (περίπου 1 δισ. ευρώ).