Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την επανέναρξη του συντονισμού της με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας, που είχε επισήμως τεθεί σε αναστολή από τον περασμένο Μάιο εξαιτίας ενός ισραηλινού σχεδίου για προσάρτηση εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσέιν αλ Σέιχ.

«Με γνώμονα τις διεθνείς επαφές του Μαχμούντ Αμπάς και λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές και προφορικές δεσμεύσεις που έχουμε λάβει από τους Ισραηλινούς, θα επαναφέρουμε τις σχέσεις όπως ήταν πριν από τις 19 Μαΐου 2020», ημερομηνία ανακοίνωσης τερματισμού του συντονισμού σε θέματα ασφάλειας, ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δικαιολογήσει τον Μάιο την απόφαση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης, το οποίο τέθηκε έπειτα σε αναστολή.

Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένη από «όλες τις συνθήκες και τις συμφωνίες της με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, και όλες τις υποχρεώσεις της που εκπορεύονταν από αυτές τις συνθήκες και συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονταν με την ασφάλεια».

Αυτή η απόφαση είχε κυρίως αντίκτυπο στον συντονισμό μεταφοράς Παλαιστίνιων ασθενών σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Με τη διακοπή του συντονισμού της με το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε επίσης σταματήσει να λαμβάνει μεταφορές φόρων, ιδίως τελωνειακών, που συλλέγει το Ισραήλ.

Στερούμενη από αυτά τα έσοδα, η Παλαιστινιακή Αρχή αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της σε μια εποχή που η παλαιστινιακή οικονομία επιβραδύνεται λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ δεν διευκρίνισε εάν η επαναφορά των σχέσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης στο καθεστώς πριν από την 19ή Μαΐου σημαίνει επίσης την επαναφορά της μεταφοράς φόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η ανακοίνωση γίνεται την παραμονή της άφιξης στο Ισραήλ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.