Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο αντικατέστησε τον υπουργό Εσωτερικών και ανέθεσε σε τρία ‘γεράκια’ στον τομέα της ασφάλειας νέους ρόλους στην προσπάθεια να ενισχύσει την εξουσία του στη χώρα έπειτα από σχεδόν 12 εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Ο Ιβάν Κουμπρακόφ, ο οποίος ως επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μινσκ ηγήθηκε της καταστολής των μεγαλύτερων διαδηλώσεων, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Ο προκάτοχός του στον θώκο, Γιούρι Καράγεφ, είναι ένας από τους τρεις άνδρες στους οποίους ανατέθηκαν νέοι ρόλοι ως προεδρικών συμβούλων και «επιθεωρητών» αρμόδιων για σημαντικές περιοχές της χώρας. Η θέση του Λουκασένο φαίνεται να είναι πιο εξασφαλισμένη αφού η απεργία σε εθνικό επίπεδο, την οποία είχε καλέσει η αντιπολίτευση, δεν κατάφερε να παραλύσει την οικονομία αυτή την εβδομάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση και κυβερνήσεις της Δύσης σημειώθηκε νοθεία.

Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ειδικά στα πανεπιστήμια, και ο ανασχηματισμός δείχνει ενδεχομένως πως ο βετεράνος ηγέτης ανησυχεί για τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να καταπνίξει την αντιπολίτευση και αισθάνεται την ανάγκη να κάνει περισσότερα.

«Ο Λουκασένκο είναι αγχωμένος και αναστατωμένος επειδή δεν μπορεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες. Νομίζει πως αν αναδιατάξει το επιτελείο του προσωπικού ασφαλείας, θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Ο Λουκασένκο εξακολουθεί να ποντάρει στην καταστολή των διαδηλώσεων», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Κλασκόφσκι.

Ο Λουκασένκο διέταξε επίσης την ενίσχυση των ένοπλων παραστρατιωτικών μονάδων εθελοντών, οι οποίες θεωρητικά υπήρχαν ήδη αλλά πρακτικά δεν είχαν παίξει μέχρι τώρα κάποιο ρόλο στην κρίση.

Οι άλλοι δύο νέοι προεδρικοί σύμβουλοι είναι ο Βαλέρι Βάκουλτσικ, ο οποίος ήταν επί οκτώ χρόνια επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας KGB, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντρ Μπαρσουκόφ.

Ο Μπαρσουκόφ θα είναι υπεύθυνος για το Μινσκ, ο Βάκουλτσικ για το Μπρεστ και ο Καράγεφ για το Γκρόντνο, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η έμφαση που δίνεται στην ασφάλεια σε περιοχές που συνορεύουν με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συνάδει με τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τον οποίο το ΝΑΤΟ και η Δύση προκαλούν την αναταραχή στη Λευκορωσία. Το Σεπτέμβριο διεξήγαγε σημαντικά στρατιωτικά γυμνάσια με τη στενή σύμμαχό του Ρωσία.

Απευθυνόμενος στους τρεις νέους βοηθούς του, ο Λουκασένκο είπε πως τίθενται επικεφαλής σε πολύ σημαντικές περιοχές της χώρας «σε σχέση με τα γεγονότα που έχουν συμβεί και δεν έχουν ακόμη τελειώσει — δεν ξέρουμε ακόμη τι αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν».

«Γιατί εσείς; Είστε άνθρωποι του στρατού, είστε γνώστες, δεν χρειάζεται να μάθετε ούτε να σας διδάξουν», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ο Καράγεφ, ο Μπαρσουκόφ, ο Βάκουλτσικ και ο Κουμπρακόφ υπόκεινται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές αυτού του μήνα για τον ρόλο τους στην καταστολή, τον εκφοβισμό και την αυθαίρετη σύλληψη διαδηλωτών την περίοδο που ακολούθησε τις εκλογές. Οι πρώτοι τρεις κατηγορούνται επίσης ότι φέρουν την ευθύνη για βασανιστήρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει επίσης κυρώσεις στον Καράγεφ, τον Μπαρσουκόφ και τον Κουμπρακόφ.

Η Λευκορωσία αρνείται ότι υποβάλλει κρατούμενους σε βασανιστήρια και ο Καράγεφ, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, έχει χαρακτηρίσει τη λευκορωσική αστυνομία ως μία από τις πιο ανθρώπινες αστυνομικές δυνάμεις στον κόσμο.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος των «ακολούθων» του Λουκασένκο, αν κερδίσει τις εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη εβδομάδα.