Την έντονη ανησυχία της για τα επεισόδια ανάμεσα σε βιετναμικά και κινεζικά πλοία στη Νότια Σινική Θάλασσα εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνίας, κατηγορώντας ρητά το Πεκίνο ότι ευθύνεται γι’ αυτά.

Το Ανόι είχε κατηγορήσει χθες τα κινεζικά πλοία που προστατεύουν την πετρελαϊκή εγκατάσταση στα διαφιλονικούμενα ύδατα πως «επιτέθηκαν» σε βιετναμικά περιπολικά σκάφη.

«Ανησυχούμε πολύ γι’ αυτή την αύξηση της περιφερειακής έντασης εξαιτίας της μονομερούς κινεζικής απόφασης να αρχίσουν αυτές οι γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίλντε Σούγκα. «Για μας, αυτό το επεισόδιο αποτελεί μέρος των προκλητικών και μονομερών θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Κίνας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος μίλησε για «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «πολυάριθμα βιετναμικά σκάφη υπέστησαν ζημιές και μερικοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Τσενγκ Γκουοπίνγκ δήλωσε σήμερα πως η Κίνα και το Βιετνάμ θα μπορούσαν να επιλύσουν ειρηνικά τις θαλάσσιες διενέξεις τους και πως το επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν ήταν μία «σύγκρουση» μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται πως το Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως ένα κινεζικό σκάφος εμβόλισε εσκεμμένα δύο από τα βιετναμικά πλοία σε μια περιοχή όπου το Πεκίνο έχει αναπτύξει μια γιγάντια πετρελαϊκή εξέδρα, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.