Το πρώτο Βραβείο Αλληλεγγύης θα απονείμει η Πολωνία στον ιστορικό ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ, σε μια τελετή που θα γίνει στις 3 Ιουνίου στη Βαρσοβία, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και πολλών ηγετών από άλλες χώρες.

«Η επιτροπή του Βραβείου Αλληλεγγύης με επικεφαλής τον (πρώην) πρόεδρο Λεχ Βαλέσα αποφάσισε να απονείμει το βραβείο αυτό στον Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την προώθηση του σεβασμού στη δημοκρατία, των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ουκρανία», κυρίως για τους Τατάρους κατοίκους της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Η απόφαση ήταν ομόφωνη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Την εποχή της ΕΣΣΔ ο Τζεμίλεφ, ως αντιφρονών, έζησε δέκα χρόνια σε στρατόπεδα εργασίας. Οι Τάταροι είχαν εκτοπιστεί και «ακόμη από τη σοβιετική εποχή βοηθούσε στην οργάνωση της επιστροφής τους στην Κριμαία», υπενθύμισε ο Σικόρσκι. «Εξ αρχής, υποστήριξε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» και του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην χερσόνησο μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία, συνέχισε.

Το Βραβείο Αλληλεγγύης, που συνοδεύεται από το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ, θεσπίστηκε με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τις πρώτες εν μέρει ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία, στις 4 Ιουνίου 1989, οι οποίες επιτάχυναν την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή. «Το Βραβείο Αλληλεγγύης θα θυμίζει ότι όλα ξεκίνησαν εδώ, ότι από εδώ το συνδικάτο Αλληλεγγύη άρχισε να γκρεμίζει τους τοίχους που τελικά κατέρρευσαν», εξήγησε ο Σικόρσκι.

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα που υπερασπίζονται τις αξίες της δημοκρατίας. Στη 15μελή επιτροπή που θα προτείνει τους υποψηφίους μετέχουν μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.